Будувати оновлену Україну будуть на новенькі купюри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будувати оновлену Україну будуть на новенькі купюри

Нерухомість
2815
Державна політика підтримки житлового будівництва та відновлення іпотечного кредитування починає набувати характер примусового фінансування держбанками потрібних забудовників. При цьому Нацбанк повинен буде рефінансувати всі витрати державних фінансово-кредитних установ, що означає для нього емісію гривні.
Як повідомили "Коментарям" у прес-службі віце-прем'єр-міністра України Віктора Тихонова, уряд має намір з наступного року вимагати від державних банків виділяти не менше 15% свого прибутку на іпотечне кредитування громадян в рамках реалізації держпрограми будівництва доступного житла на період з 2010 по 2017 роки.
"Я не раджу банкам вкотре констатувати низьку платоспроможність населення. Про наслідки фінансової кризи знає кожен. Замість цього варто спільно і державним, і комерційним, і Національному банкам прийти до спільного рішення, яке все-таки дозволить зрушити з місця питання кредитування фізичних осіб при добудові незавершених житлових об'єктів ", - наводить прес-служба Тихонова його слова.
В даний час уряд України контролює повністю державні Ощадбанк та Укрексімбанк , а також "Родовід Банк" , банк "Київ" и "Укргазбанк" і банк "Надра" ., які перейшли під держуправління в рамках антикризової програми.
Ощадбанк вже має спеціальну програму кредитування фізосіб, які будуть брати участь у програмі будівництва доступного житла. Зокрема, банк згоден видавати позики терміном до 20 років під 16% річних. Сума кредиту не може перевищувати 70% вартості придбаного об'єкта фінансування (нагадаємо, що за програмою доступного житла 30% оплачує держава).
Крім того, уряд домігся від Ощадбанку та Укрексімбанку згоди виділити в поточному році 35-забудовникам недобудованих житлових об'єктів кредити на загальну суму 625 млн грн для завершення робіт. Грошова підтримка обраним будкомпаніям буде надаватися під 10% річних за умови рефінансування держбанків з боку Національного банку.
Як стало відомо "Коментарям", ці кредити будуть виділені до 10 грудня.
Відомо, що серед забудовників відібраних 35-ти об'єктів такі компанії, як київські "Холдингова компанія "Київміськбуд" і "Ліко-Холдинг" (почесний президент компанії - нардеп-регіонал Ігор Лисов), харківський "Трест "Житлобуд-1" (голова правління тресту Олександр Харченко є депутатом Харківської облради від ПР), кримська "Консоль ЛТД" (екс-президент корпорації "Укрросбуд", управляючою компанією якої є "Консоль ЛТД" - голова Верховної Ради АРК Володимир Константинов).
З вищенаведеної цитати Тихонова стає зрозуміло, що під іпотеку держбанки також будуть отримувати рефінансування з боку НБУ. У такому випадку пожертвувати 15% прибутку на дешеві й ризиковані позики банкам нічого не варто. Також очевидно, що на взяті в кредит кошти громадяни будуть купувати житлоплощу в будинках все тих же обраних компаній. Перелік об'єктів формує Міністерство регіонального розвитку та будівництва.
До речі, на наступний рік держфінансування реалізації програми будівництва доступного житла передбачається на рівні 1 млрд грн (ця сума буде спрямована на оплату державою 1930%-ї частки вартості квартири). Ще 1 млрд грн Мінрегіонбуд розраховує отримати з бюджету у вигляді субвенцій для розвитку регіонів. Ці кошти підуть на підведення інженерних мереж до вже відібраних по країні 590 ділянок загальною площею понад 2 тис. га, на яких потрібні компанії побудують доступне житло.
Таким чином, влада має намір зрушити житлове будівництво з мертвої зони, в якій, не дивлячись на всі запевняння прем'єр-міністра, воно знаходиться. За прогнозом глави Мінрегіонбуду Володимира Яцуби, обсяг введення житла в експлуатацію за підсумками 2010 року складе по Україні приблизно 8 млн кв. м. Однак сам міністр зізнається, що з цієї кількості близько 2 млн. кв. м - легалізовані самобуди. На тлі обсягів введення житла в минулому році (6,4 млн. кв. М), слова Яцуби підтверджують саме негативну динаміку введення житла - навіть у порівнянні з "кризовим" 2009 роком. І видно не випадково Тихонов поспішає загладити "неполіткоректний" прогноз міністра, озвучуючи свій - понад 9 млн кв м в 2010 році.
Проте яким би не було зростання і в поточному, і в наступному році, воно буде залежати фактично від штучного збільшення ліквідності держбанків завдяки включення друкарського верстата, а аж ніяк не завдяки поверненню довіри громадян до забудовників. Ця проблема залишається невирішеною, і саме вона буде залишатися головною перешкодою на шляху до відновлення ринку.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас