НБУ примусить банки запасатись валютою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ примусить банки запасатись валютою

Валюта
1777
НБУ може відмінити постанову, що зобов'язала банки формувати резерви під валютні кредити в гривні. За допомогою відміни постанови №109 НБУ вирішить відразу два завдання: догодить зарубіжним банківським групам і змусить банки запасатись надлишковою валютою. Чорновий варіант меморандуму між українським урядом та МВФ містить обіцянку Нацбанку відмінити дію постанови №109, яка регулювала порядок розрахунку нормативу валютної позиції. За цією постановою, банки були зобов'язані формувати гривневі резерви під валютні кредити.
Щоб зрозуміти, як працювала ця постанова в кризу, потрібно повернутися на початок 2009 року, коли ця постанова ще не діяла. Тоді банки повинні були формувати резерви під валютні кредити в інвалюті. На практиці це означало наступне: видавши кредит на суму $100 і оцінивши ризик неповернення позики в 10%, фінустанова могла (і повинна була) придбати $10 і записати їх на баланс - тим самим закривалася т.з. коротка валютна позиція, коли чисті активи банку перевищували його потенційні зобов'язання.
В квітні 2009-го, під час чергових курсових гойдалок, чиновники Нацбанку підрахували, що за допомогою такого механізму банки могли накупити валюти про запас приблизно на $6,5 млрд. Аби змусити банкірів (перш за все групи з іноземним капіталом) цю валюту розпродати, НБУ і ввів постанову №109, яка вимагала розраховувати нормативи валютної позиції без врахування резервів, а резерви під валютні позики формувати в гривні.
"Зараз, коли вплив наслідків кризи відчувається все менше, ми маємо намір відмінити постанову №109 і враховувати при розрахунку довгої валютної позиції всі резерви, сформовані банками під валютні кредити", - йдеться в листі про наміри, який українські чиновники передали наглядовій раді МВФ. Таким чином, тепер для балансування активів і зобов'язань банкірам потрібно знову купувати валюту.
"Ми розуміємо, що це може викликати різкий стрибок попиту на валюту на міжбанку, тому введемо адаптаційний період перерахунку нормативу довгої валютної позиції. До червня 2011 року в норматив розрахунку довгої валютної позиції включатимуться лише 40% від сформованих резервів", - йдеться в проекті Меморандуму з МВФ.
Якщо врахувати, що активи банківської системи у валюті на 1 жовтня складали близько $50 млрд і сконцентровані вони переважно в банків з іноземним капіталом, які вважають проблемними близько 20% кредитів, можемо передбачити, що розрахунковий обсяг резервів під валютні позики на сьогодні складає близько $10 млрд.
Таким чином, Нацбанк знову намагається вирішити проблеми валютного ринку руками зарубіжних банківських груп, що активно кредитували в інвалюті. Формально виконавши їх вимогу про відміну постанови №109, (у міжнародному обліку формування резервів під кредит у валюті, відмінній від валюти позики, неприйнятний), НБУ намагається використовувати банки для зниження курсової волатильності на міжбанківському ринку.
Якщо вірити очікуванням виконавчого директора НБУ з економічних питань Ігоря Шумила, платіжний баланс далі зводитиметься із позитивним сальдо. Інше джерело валюти для міжбанку в найближчому майбутньому - черговий транш кредиту МВФ, який розпродаватиметься урядом для покриття дефіциту бюджету.
При цьому надлишок валюти, що надходить на ринок, НБУ, згідно із домовленостями з МВФ про обмеження зростання монетарної бази, постійно викупляти не зможе.
Таким чином, разом із відміною постанови №109, виконувати функцію абсорбенту надлишкової пропозиції валюти на міжбанку будуть іноземні банки. А НБУ залишиться лише оперативно регулювати норматив їх валютної позиції, ослабляючи або посилюючи його залежно від ситуації на валютному ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас