"Ъ": Житло загрузне у боргах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Житло загрузне у боргах

Казна та Політика
3045
У найближчі три тижні забудовники можуть розраховувати на кредитні ресурси на 625 млн грн. До 10 грудня Ощадбанк і Укрексімбанк видадуть їм кредити під 10% річних для реалізації в 2010 році державної цільової програми будівництва доступного житла, повідомив віце-прем'єр Віктор Тіхонов. За його даними, в Україні налічується 258 об'єктів житлової нерухомості з готовністю 95-97%. При цьому міністр регіонального розвитку і будівництва Володимир Яцуба склав перелік 34 об'єктів для фінансування: рівень готовності 24 з них - більше 70%, а 10 - 60-69%.
Кредитування добудови об'єктів не гарантує того, що люди, які потребують житла, зможуть його придбати, говорить глава правління Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Ресухін. Нові квартири в рамках програми "Доступне житло" можуть купуватись громадянами в кредит за умови оплати державою 30% їх вартості. "Ощадбанк готовий кредитувати під 16% річних і може виділити 130 млн грн., що допоможе забезпечити житлом 800 осіб. Але це все одно висока ставка, і банк не хоче приймати в забезпечення майнові права на ці квартири", - розповідає пан Ресухін. Для стимулювання попиту необхідно знизити вартість кредиту на 4-6 відсоткових пунктів.
"Якби банки кредитували за ставкою до 12% і приймали ці квартири у заставу, то нам би вдалось освоїти виділені бюджетом 320 млн грн. і забезпечити житлом 3 тис. осіб", - резюмує він. Держбанки зобов'язали направити не менше 15% прибули на іпотеку фізичних осіб. "15% прибутки держбанків - не дуже велика сума, але і вона дуже потрібна", - зазначив Ресухін. За підсумками III кварталу два держбанки, виходячи з цієї пропорції, могли б направити на кредитування іпотечних позичальників сумарно 64,6 млн грн. Обидва держбанки не відповіли на запити.
Скоро програма співпраці може бути розширена. "Ми розглядаємо можливість співпраці з фондом. Фонд ретельно обирає і рекомендує забудовників, а банк повинен всебічно вивчити кредитні ризики з цих операцій - як позичальників, так і забудовників. Позичальникам цікавий тривалий термін кредиту - не менше 15-20 років. Первинний внесок визначатиметься профілем клієнта і умовами ринку на момент запровадження програми в рамках співпраці з фондом", - говорить голова правління Енергобанку Олена Малинська.
Серед крупних забудовників доступне житло добудовуватимуть компанії "Київміськбуд", "Трест 'Житлобуд-1'", "ТМО 'Ліко-Холдинг'", "Консоль Лтд". "Ми здали три об'єкти в рамках програми 'Доступне житло' - в Бучі, Полтаві і Житомирі. Всі квартири, які не були продані, ми передали до фонду доступного житла", - повідомили в прес-службі "Київміськбуду".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас