Як змінилися власники українських банків за останні три роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як змінилися власники українських банків за останні три роки

Казна та Політика
5393
Картина власників українських банків схожа на математичне мистецтво Ешера. Йдучи з одних установ, вони раптово опиняються в інших. "Інвестгазета" зафіксувала зміни банківської проекції за останні три роки
Три роки тому Національний банк України вперше в історії опублікував дані про власників українських банків, що володіють більш ніж 10%-ми пакетами акцій. Порівнявши два "знімки" банківських бенефіціарів, "Інвестгазета" виділила п'ять основних змін.
№1 Плюс три держбанки
Хто б міг уявити восени 2007 року, що зовсім скоро три приватні банки стануть державними. До традиційних "героїв" держбанкінгу - Ощадбанку та Укрексімбанку - у яких у графі власники традиційно значиться "Держава" приєдналися ще три фінустанови. Замість "РБ Капітал-Груп" в Родовід Банку, Миколи і Віктора Марченка в банку "Київ", ТОВ "Фінансово-інвестиційний альянс" і ТОВ "Компанія "Укргазінвестплюс" в Укргазбанку в цих банках явився новий власник "Держава Україна". Не має сенсу згадувати всю історію націоналізації цих фінустанов. Варто лише сказати, що питання їхньої подальшої долі залишається невирішеним. Розмови про спеціалізацію установ так і не знайшли логічного завершення. Але, як би там не було, ці фінустанови мають всі шанси продовжувати нормально функціонувати, на відміну від "черги" на ліквідацію, утворилася за останні три роки. З банківської карти України незабаром зникнуть такі банки як "Європейський банк розвитку та заощаджень", "Причорномор'я", "Одеса-Банк", "Європейський", "Національний стандарт", "Банк регіонального розвитку", "Східно-Європейський банк", "Українська фінансова група", "Укрпромбанк", "Арма", "Біг Енергія", "Трансбанк", "Іпобанк", "Синтез "та ін. Ще три роки тому керівники більшості цих банків навіть не могли собі уявити такий результат.
У проблемній зоні все ще знаходяться чотири українські банки - Надра, Родовід Банк, Соцкомбанк і Діалогбанк - тут працюють тимчасові адміністрації. За даними НБУ, власники банку "Надра" не змінилися. Акціонерами залишаються дві кіпрські компанії - Novartik Trading Limited (60,9%) і Manmade Enterprises Limited (30,7%).
№2 Нові власники
Останні три роки позначили ще один цікавий тренд - в числі власників банків з'явилося декілька нових осіб, раніше очолювали фінустанови (екс-наймані менеджери). Головним відкриттям трирічного сезону став екс-голова Київської обласної філії Укрсоцбанку, а сьогодні новий власник банку "Національний кредит" Андрій Оністрат. За даними НБУ, йому сьогодні належить 66,6% фінустанови. Восени 2007 року акціонерами банку "Національний кредит" були дві юрособи - Промінвестбанк і СК "Вексель". Згодом ці компанії мали чимало кризових проблем. Промінвестбанк був проданий російському Внєшекономбанку, а дія ліцензії СК "Вексель" зупинено.
Ще одне нове обличчя в числі банківських власників - Олег Донін, якому, як з'ясувалося у звітності на 01.10.2010, належить 100% банку "Володимирський". Фінустанова потрапила в категорію проблемних під час кризи, в липні 2009 року в банк була введена тимчасова адміністрація на чолі з Валентиною Фатєєвою, яку вже через декілька місяців змінив Анатолій Дроб’язко. Зусиллями двох тимчасових адміністраторів був знайдений інвестор в особі заступника директора з економіки Донецької філії держпідприємства "Нафтогазмережі" (дочірня структура НАК "Нафтогаз України") Олега Доніна.
Головним трендом стало перетворення екс-топ-менеджерів великих банків у власників невеликих фінустанов
Цікаво, що і сам тимчасовий адміністратор банку "Володимирський" не залишився без фінустанови. Згідно зі звітністю НБУ, він є власником 18,9% акцій чернігівського "Асвіо Банку". Ця невелика фінустанова на перше жовтня цього року займає 132-е місце за активами (394, 7 млн. грн.), і за підсумками дев'яти місяців отримала прибуток у розмірі 1,6 млн. грн.
№3 Сімейний підряд
"Тримати" банки сім'ями все ще залишається в моді. З банківського сектора "пішла" знаменита сім'я київського мера Леоніда Черновецького, продавши Правекс-Банк італійській групі Intesa Sanpaolo. Однак у числі банківських власників з'явилася сім'я Пустовойтенка. У банку "Даніель" з'явилися Валерій Павлович Пустовойтенко (4,5% - пряма участь, 7,5% - непряма) і В'ячеслав Валерійович Пустовойтенко (7,5% - пряма участь, 4,5% - непряма). У VAB Банку крім Сергія Максимова (11,2% - пряма участь, 16,3% - непряма) у списку акціонерів фінустанови з'явилася Людмила Максимова (0,04% - пряма участь, 11,23). Сім'ям Тарадайко і Ткаченко належить банк "Камбіо", братам Сергію та Олександру Бурякам - Брокбізнесбанк, Галині і Олександру Шепелєвим Європейський банк раціонального фінансування, сім'ям Клюк, Сухіни і Діяк - Укргазпромбанк. Сестри Юлія Сусідка та Олена Сусідка-Мішалова три роки тому числилися серед власниць банку "Фінансовий союз". Сьогодні сестри представляють дві різні фінустанови. Юлія Сусідка володіє (30,02% - пряма участь, 7,9% - непряма) Катеринославським комерційним банком, а Олені Сусідці-Мішаловій належить 74,9% банку "Конкорд".
Регіональні банки не соромляться "світити" своїх власників, на відміну від столичних
У донецькому банку "Капітал", як і три роки тому, акціонери представлені трьома родинами - Епелі, Трубчаніни і Щербані. Така ж ситуація зберігається і в одеському банку "Південний", який належить Марку Беккеру, сім'ям Родіних і Ванецянц. Ще один одеський Фінростбанк як і раніше в руках сімейства Жовтіс, Фінбанк - сім'ї Кауфман, а харківський Східно-Європейський банк "Грант" належить родині Сімов’ян. У акціонерів Мегабанку числиться подружжя Суботіним. Європейський газовий банк (Єврогазбанк) належить сім'ї екс-глави НАК "Нафтогаз Україна" Олексія Івченка, Європейський промисловий банк - родині Орлових, а ОКСІ БАНК - сім'ям Баляш і Малех.
№4 Іноземці ростуть
Згідно з офіційними даними НБУ, у порівнянні з 2007 роком частка іноземного капіталу в банківській системі України зросла з 27,6% до 39,5%, а кількість фінустанов з іноземним капіталом 35 до 53. Зросло і число банків з 100% іноземним капіталом з 13 до 20 фінустанов. Криза підштовхнула багатьох іноземців до збільшення свого впливу. Наприклад, французька група BNP Paribas збільшила свою присутність в УкрСиббанку до 81,4%, викупивши частку екс-акціонера Ернеста Галієва. Сьогодні пан Галієв є членом наглядової ради українського Альфа-Банку. Тим часом Олександру Ярославському опосередковано належить 18,6% УкрСиббанку. Збільшення участі іноземного акціонера сталося і в банку "Форум". Німецький Commerzbank сьогодні володіє 94,5% української фінустанови. Правда, минулого тижня з'явилася інформація про те, що далеко не всі фінансові установи бачать сенс у продовженні роботи на українському ринку. Наприклад, віце-президент польського банку Pekao (входить в UniCredit Group і володіє в Україні Унікредит Банком) Луїджі Ловаліо повідомив про намір піти з українського ринку. Групі UniCredit також належить шостий за активами банк країни - Укрсоцбанк. Судячи з усього, саме його присутністю італійці обмежаться надалі.
№5 Пішли з поля зору
Власники банків мають властивість не тільки випадково опинятися в якійсь маловідомій фінустанові, але так само вправно публічно зникати. Наприклад, якщо восени 2007 року в числі акціонерів Укрінбанку ще значилися Сергій Кривошея (37,7%) і Сергій Рись (37,7%), то сьогодні, за даними НБУ, банк не має власників з часткою понад 10%. У 72-му за активами Фортуна Банку також відбулися зміни: фізособа Микола Микитенко в кінці 2007 року продав свою частку 99,5% Мотроні Тищенко. Крім того, зі списку банківських власників зникли Валерій Ксьонзенко (екс-власник Банку регіонального розвитку), Микола і Віктор Марченко (екс-власники націоналізованого банку "Київ"), Володимир Костерін (екс-власник ліквідованого Трансбанку), сім'я Гаврилишиних (екс-власники Західінкомбанку) та інші.
Навряд чи всі ці люди підуть від банківського ринку занадто далеко. Ймовірно, рано чи пізно вони "засвітяться" у новостворених або перейменованих фінустановах. Але це вже історія знімка банківської популяції через наступні три роки.
Харківські банкомери: Арсен Аваков і Михайло Добкін
Харківський екс-градоначальник Михайло Добкін хоч особисто і не помічений серед власників українських банків, але наближені до нього особи мають безпосередній стосунок до банку "Золоті ворота". Так, серед акціонерів фінустанови сьогодні числиться батько Михайла Марковича - Марк Добкін. Йому, за даними НБУ, належить (опосередкована участь) 19,9% банку. Ще три роки тому - Марка Добкіна в числі акціонерів банку не було, проте там був його молодший син і брат Михайла - Дмитро Добкін.
Відсоток Дмитра Марковича у статутному капіталі банку становив 10,98% (пряма участь). Що ж стосується інших акціонерів банку - Якова Кузнєцова, Вадима Вишневського, Григорія Соломаніна, Євгена Черняка - їх частки кілька підкоректували. Зі списку акціонерів "вибула" Інга Вишневська, і "прибув" інвестхолдинг "Фінантек" (його частка становить 11,5%). Керує "Фінантеком" один з акціонерів банку - Григорій Соломанін. Банк "Золоті ворота" займає 86-е місце за активами (1,1 млрд. грн.), за підсумками дев'яти місяців роботи фінустанова отримала збиток у розмірі 23,4 млн. грн.
Ще один знаменитий харків'янин - у минулому губернатор Харківської області, а сьогодні борець за крісло мера Харкова - Арсен Аваков теж банкір. Він є акціонером банку "Базис" (на 01.10.2010 пряма участь у капіталі становить 0,31%, непряма - 31,97%). Ще три роки тому частка пана Авакова була дещо більшою: 0,51% - пряма участь і 52,25% - непряма участь. У числі акціонерів банку і АТ "Інвестор", якою володіє 30,9%. До свого призначення на посаду губернатора Харківської області у 2005 році, Арсен Аваков очолював цю структуру. За даними НБУ, банк "Базис" займає 77-е місце за активами (1,2 млрд.), збиток за підсумками дев'яти місяців склав понад 2 млрд. грн.
Ігор Єремєєв - з "надр" в заощадження
73-й за активами Банк інвестицій і заощаджень має структуру акціонерів, яка за три роки практично не зазнала змін. У числі власників банку співвласники групи "Континіум" (мережа АЗС під брендом WOG) екс-нардеп Ігор Єремєєв з часткою 23,7%, Сергій Лагур (29,3%), Степан Івахів (24,9%). Перших двох також пов'язують з участю в капіталі банку "Надра".
Олена Мошенець
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас