Для допомоги Киргизії ЄС виділить додатково 4 мільйони євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для допомоги Киргизії ЄС виділить додатково 4 мільйони євро

Казна та Політика
120
Під час візиту до Бішкеку Андріс Пієбалгс, який курирує в Єврокомісії питання розвитку, зустрівся з президентом Киргизії Розою Отунбаєвою, віце-прем'єр-міністром Жанторо Сатибалдиєвим, а також главами міністерств закордонних справ, фінансів, юстиції та освіти. Він заявив, що зараз перед Киргизією стоїть багато завдань із забезпечення миру і розвитку національної економіки, і пообіцяв, що ЄС зробить все можливе, щоб у цей нелегкий період підтримати успіхи, досягнуті керівництвом республіки в забезпеченні верховенства закону і стабільності.
Євросоюз вирішив виділити додатково 2 мільйони євро на будівництво будинків і доріг в Ошській області. Протягом 2010 року Брюссель уже виділив на ці цілі 5 млн. євро. Як повідомив в інтерв'ю Deutsche Welle Жанторо Сатибалдиєв, який поєднує посаду віце-прем'єра з посадою голови державної дирекції з відновлення та розвитку міст Оша і Джалал-Абада, будівництво перехідних будинків, незважаючи на всі труднощі, буде завершено до кінця листопада. Сатибалдиєв високо оцінив допомогу ЄС у відновленні півдня, відзначивши, що без допомоги донорів Киргизії довелося б украй важко встигнути забезпечити постраждале населення житлом до настання зимових холодів.
Міністр фінансів країни Чоробек Імашев, нагадавши, що Європейський Союз є найбільшим донором безоплатної допомоги Киргизії, заявив: "Ми цінуємо сприяння європейської сторони, особливо зараз, коли країна ще не оговталася від наслідків квітневих і червневих подій". За його словами, Єврокомісія допомагає Бішкеку вирішувати такі глобальні проблеми, як боротьба з тероризмом і наркотрафіком тощо. Крім того вона надає Киргизії допомогу в забезпеченні продовольчої безпеки, забезпечення реформ права і верховенства закону.
17 листопада Чоробек Імашев і Андріс Пієбалгс підписали фінансову угоду щодо проекту "Удосконалення інформаційної системи з продовольчої безпеки в Киргизії" на суму в 2 мільйони євро. Ця система повинна забезпечити постійний моніторинг цін на продовольство в країні і запобігання проблем з постачанням громадян основними продуктами харчування. Міністр фінансів висловив особливу вдячність за те, що Єврокомісія "надає допомогу Киргизії на безоплатній грантовій основі".
"Ми хочемо створити єдину інформаційну систему для всіх відомств, державних агентств і організацій Киргизії, задіяних у сфері продовольства, щоб забезпечити реальну статистику цін на продовольство в різних регіонах країни. Крім того, цей проект передбачає впровадження комп'ютерного забезпечення за останніми європейськими стандартами у всіх державних установах, особливо в тих, які займаються підтримкою і розвитком сільського господарства", - підкреслив член Єврокомісії Андріс Пієбалгс.
Киргизія стикалася із загрозою продовольчої безпеки вже не раз. Цього літа така загроза виникла через істотне підвищення цін на хліб і борошно - основні продукти харчування жителів республіки. Квітневі і червневі події призвели до того, що цього року фермери зібрали близько 860 тисяч тонн зерна при щорічній потребі 1,2 мільйона тонн. Зараз вирішувати цю проблему допомагає Казахстан, де буде закуплено відсутню кількість зерна.
Небезпеку становить і постійне зростання цін на продукти на тлі незмінно низького рівня зарплат. За даними Продовольчої програми ООН, з п'яти мільйонів жителів Киргизії понад півтора мільйони людей щодня недоїдають, харчуючись лише на 1 долар на день. Добовий раціон багатьох киргизів - чай, хліб і трохи м'яса, при цьому - ніяких фруктів, овочів і молочних продуктів.
Євросоюз має намір допомогти Киргизії і в вирішенні іншої гострої проблеми - дефіциту держбюджету, що становить, за різними оцінками, від 40 до 50 відсотків. "Європейська комісія підтримує сільське господарство, надає допомогу в соціальній сфері і також у ЄС є програми підтримки макроекономічної стабільності в країнах. Ми відправили запит, і якщо він буде вирішений позитивно, то ці кошти будуть направлені на покриття дефіциту бюджету", - повідомив міністр фінансів Чоробек Імашев.
Крім того, Євросоюз в рамках своєї нової ініціативи вирішив створити інвестиційний фонд для реалізації довгострокових проектів у Центральній Азії, в тому числі в Киргизії. Його початковий обсяг складе 20 мільйонів євро. Фонд, який, за словами Андріса Пієбалгса, створять "з регіонального конверта", буде надавати допомогу, надаючи не тільки кредити, але і гранти.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас