У Європі не розуміють, як Україна "за одну ніч" стала іншою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Європі не розуміють, як Україна "за одну ніч" стала іншою

Казна та Політика
4214
Повернення України до президентської форми правління не супроводжувалося належними політичними дебатами.
Про це заявив керівник фракції лібералів Європарламенту, екс-прем'єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт у статті для "Дзеркала тижня".
"Після шести років обговорень КС за одну ніч знову зробив Україну президентською республікою. Не можна не звернути увагу на відсутність політичних дебатів, які б передували цьому рішенню, або правової ясності його наслідків", - відзначив європейський політик.
На думку Верхофстадта, в даний час політикам варто зосередитися на тому, як надалі має функціонувати система влади після повернення до президентської республіки в Україні.
"Зараз саме час переконатися, що така стрімка зміна влади в Україні дає відповідь на деякі актуальні питання. Яка роль Верховної Ради? Який зв'язок між правовою системою і "вертикаллю влади"? Перед ким несе відповідальність президент? Прозорість і ясність, нарешті, складають передумови тривалої стабільності", - упевнений він.
Крім того, політик заявив, що прогрес у питаннях спрощення візового режиму або створення зони вільної торгівлі між ЄС і Україною залежить від правових реформ в Україні.
"Крок вперед щодо спрощення візового режиму або вільної торгівлі залежить від здатності України втілювати в життя правові реформи. Всеосяжна реформа має зміцнити верховенство права і викликати більшу довіру до системи", - зазначив Верхофстадт.
"Стійкість таких політичних зобов'язань залежить від узгодженості політичного процесу", - зазначив європарламентарій.
При цьому він підкреслив, що український уряд несе в цій ситуації всю повноту відповідальності за перебіг політичного діалогу в Україні.
"Роки політичного досвіду свідчать, що опозиція часто варта уряду. Але саме уряд несе основну відповідальність за звернення до іншої сторони і залучення її до діалогу. І політичний діалог створив би основу для цієї "стабільності" в Україні", - підкреслив політик.
"Європейська інтеграція України може бути стабілізуючим чинником для країни, але без демократії, верховенства закону і поваги прав людини - це гра з нульовим результатом", - зазначив Верхофстадт.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас