Кабмін до 10 грудня передасть до ВР законопроект про підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін до 10 грудня передасть до ВР законопроект про підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років

Казна та Політика
630
Кабінет міністрів України планує до 10 грудня 2010 передати до Верховної Ради України проект закону про пенсійну реформу, щоб виконати умову Міжнародного валютного фонду (МВФ) і отримати від нього до кінця року транш у розмірі 1,6 млрд дол. Про це з посиланням на прес-секретаря прем'єр-міністра України Віталія Лук'яненка повідомляє Reuters.
Місія МВФ у вівторок, 16 листопада, повідомила, що досягла угоди з урядом України про завершення на рівні експертів першого перегляду схваленої в липні програми stand-by на суму 15,2 млрд дол. і буде рекомендувати раді директорів виділити Києву до кінця 2010 р. другий транш на 1,6 млрд. При цьому влада повинна виконати низку додаткових зобов'язань, серед яких - представити ВР законопроект про пенсійну реформу.
Законопроект передбачає поетапне підвищення з 2011 р. протягом найближчих 10 років пенсійного віку для жінок до 60 років з нинішніх 55 років, а також низку інших заходів, щоб збалансувати доходи і видатки Пенсійного фонду, зростаючий дефіцит якого доводиться покривати за рахунок держбюджету.
"Уряд говорить про те, що, як і всі європейські країни, ми будемо рухатися до підвищення пенсійного віку, але за двох умов, які зобов'язується реалізувати уряд", - сказав прес-секретар прем'єр-міністра Віталій Лук'яненко. "Перше - це всі можливі заходи для підвищення тривалості життя. І друга умова - це введення разом з солідарною системою системи пенсійного страхування та стимулів для людей пізніше виходити на пенсію", - додав він.
Відповідно до затвердженого на 2010 р. бюджетом Пенсійного фонду, його дефіцит становить 26,6 млрд грн. (3,4 млрд дол.), або 14% необхідних витрат.
Відзначимо, прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив у середу, 17 листопада, що реальне навантаження на держбюджет досягає 60 млрд грн, враховуючи, що крім дефіциту з держбюджету також фінансуються пенсії військовослужбовцям та додаткові виплати певним категоріям пенсіонерів.
Згідно з раніше схваленими умовами програми stand-by, влада України повинна в 2011 р. знизити дефіцит держбюджету до 3,5% ВВП з 5,5% в 2010 р.
МВФ наприкінці липня одразу після схвалення програми співпраці з Україною до кінця 2012 р. надав перший транш у розмірі 1,89 млрд дол., з яких 1 млрд дол. пішов на покриття дефіциту держбюджету, а 890 млн дол. - в резерви Нацбанку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас