ЄЦБ може підвищити ставки перш, ніж згорне нестандартні стимулюючі заходи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ може підвищити ставки перш, ніж згорне нестандартні стимулюючі заходи

Казна та Політика
182
Європейський центральний банк (ЄЦБ) може підвищити відсоткові ставки перш, ніж згорне всі нестандартні заходи стимулювання економіки, введені під час кризи, заявив глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше.
"Ми вважаємо, що можемо розглядати стандартні і нестандартні заходи незалежно один від одного, - цитує його слова агентство Bloomberg. - Ми не думаємо, що повинні згорнути нестандартні заходи до того, як вирішимо підвищити ставки; можна зробити одну дію або іншу, або обидві одразу".
ЄЦБ утримує базову відсоткову ставку на рекордно низькому рівні - 1% річних - з травня 2009 року, прагнучи підтримати відновлення економіки єврозони. Крім цього, ЄЦБ ввів програму надання банкам ліквідності в необмеженому обсязі, яка існує довше, ніж планувалося спочатку. У травні Центробанк почав викуповувати держоблігації країн регіону.
Тріше відзначив, проте, що нестандартні стимулюючі заходи носять тимчасовий характер і "будуть зберігатися доти, доки це необхідно у відповідності зі ступенем дисфункціональності ринків".
"ЄЦБ повинен запобігти небезпеці, що заходи, необхідні в кризовий період, призведуть до формування залежності після нормалізації умов в економіці", - заявив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас