Україна зберігає намір підвищити пенсійний вік - проект меморандуму МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна зберігає намір підвищити пенсійний вік - проект меморандуму МВФ

Казна та Політика
811
Українська влада зберігає намір піти на поступове підвищення пенсійного віку для жінок із 55 до 60 років незважаючи на протести з боку профспілок.
Відповідний намір відображує в проекті меморандуму української влади, який підготовлений для отримання другого траншу кредитних коштів від Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Текст документа оприлюднило інтернет-видання "Економічна правда".
Згідно з проектом, реалізація пенсійної реформи розпочнеться з 2011 року: відповідний законопроект має бути внесений до парламенту до 10 грудня 2010 року, а до кінця року - остаточно прийнятий.
Метою змін є досягнення збалансованості бюджету Пенсійного фонду в середньостроковій перспективі, а також скорочення фінансування пенсійної системи з державного бюджету.
У проекті зазначається, що підвищення пенсійного віку буде здійснюватися щорічно на шість місяців.
У 2011 році пенсійна реформа дозволить заощадити 4,8 млрд грн, однак трансферти до Пенсійного фонду з держбюджету становитимуть 58,3 млрд грн.
Влада країни також заявляє про намір створити стимули для жінок з метою продовження роботи після досягнення 55-річного віку.
Крім підвищення пенсійного віку, заплановано введення в країні системи персональних пенсійних рахунків.
Згідно з документом, в 2011 році очікується скорочення бюджетного дефіциту до 3,5% від ВВП з 5,5% в 2010 році (без врахування фінансування НАК "Нафтогаз Україна").
Для досягнення такого рівня заплановано реалізацію низки заходів: відмова від заповнення вакансій у державному секторі, скорочення витрат на навчання персоналу, обмеження максимального рівня зарплат. Такі кроки повинні забезпечити економію бюджетних коштів у розмірі 12,4 млрд грн, або 1% ВВП.
Разом з тим влада країни пропонує МВФ погодитися на відмову від обнулення заборгованості з відшкодування ПДВ в 2010 році. Пропонується залишити можливість збереження відповідної заборгованості на рівні до 2 млрд грн: борг може бути ліквідований в 2011 році. При цьому в проекті меморандуму зазначено зобов'язання встановити до кінця січня-2011 систему більш прозорого і регулярного відшкодування ПДВ.
У документі також підкреслюється, що влада буде утримуватися від додаткових випусків ПДВ-облігацій для погашення заборгованості перед підприємствами.
Крім того, документом встановлюється обмеження на розмір запозичень під державні гарантії в 2011 році на рівні 15 млрд грн.
Щодо банківського сектора в документі закріплено зобов'язання прийняти до кінця березня-2011 поправки до банківського законодавства, які, серед іншого, спростять процедуру банкрутства.
Заплановано також підвищення прозорості структури власників банків, запровадження системи консолідованого нагляду та міжнародних стандартів фінансової звітності. Крім того, до кінця червня-2011 планується введення системи форвардних операцій на валютному ринку.
Щодо проблемних банків у документі сказано, що потреба в капіталі банку "Надра" становить 8,8 млрд грн: такі вкладення необхідні кредитно-фінансовій установі для досягнення 10% рівня адекватності капіталу. У документі також підкреслюється, що пріоритетним фактором при прийнятті рішення щодо рекапіталізації банку "Надра" буде мінімізація урядових витрат.
При цьому, згідно з проектом, влада готова, при необхідності, піти на ліквідацію рекапіталізованих банків або приєднання їх до життєздатних кредитно-фінансових установ. Витрати на рекапіталізацію банків в 2011 році пропонується обмежити на рівні невикористаного залишку коштів, які були виділені на ці цілі в 2010 році.
У документі також вказується, що дефіцит поточного рахунку в 2011 році очікується на рівні 2,5% ВВП. Разом з тим, профіцит фінансового рахунку дозволить збільшити міжнародні валютні резерви країни.
МВФ наприкінці липня вирішив відновити кредитне співробітництво з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд. Київ отримав перший транш у розмірі SDR1,25 млрд і розраховує до кінця року отримати другий - у розмірі SDR1 млрд (близько $1,6 млрд ).
В листопаді у Києві працювала місія Фонду. За підсумками її роботи МВФ оголосив про погодження на рівні експертів питання про перший перегляд програми співробітництва з Україною.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас