"Ъ": "Нафтогаз" та "Газпром" створили СП відстрочку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Нафтогаз" та "Газпром" створили СП відстрочку

Енергетика
316
Прес-служба Міністерства палива і енергетики України вчора повідомила, що на зустрічі в Москві в середу глава Мінпаленерго Юрій Бойко, голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін і глава правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер вирішили найняти аудитора для оцінки активів, які можуть бути внесені до створюваного на паритетних основах "Нафтогазом" і "Газпромом" підприємства. У російській монополії цю інформацію підтвердили.
Джерело в Мінпаленерго уточнило, що компанії хочуть обрати на тендері єдиного аудитора, який оцінить вартість активів і в Україні, і в Росії: "Це буде авторитетна міжнародна компанія". За словами співрозмовника, вартість оцінки може скласти $7-10 млн. Нагадаємо, навесні керівництво РФ запропонувало об'єднати ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" і спершу створити спільне підприємство, до якого з українського боку мали увійти транспортні активи і активи видобутку, а з боку "Газпрому" - родовища аналогічної вартості.
У вересні прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що вважає за можливе створення СП на базі пропонованих Росією родовищ і української ГТС. Росія запропонувала передати у спільне підприємство два газові родовища, які відрізняються високою собівартістю видобутку і украй складними умовами розробки.
Рішення залучити до оцінки активів міжнародну компанію означає, що найближчим часом СП створене не буде. "Повноцінна оцінка активів може зайняти два-три роки. Лише міжнародний аудит запасів на родовищах 'Газпрому' займе не менше року", - підкреслює начальник аналітичного відділу ДІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шєїн. Член комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Верховної ради Олександр Гудима нагадує, що оцінка української ГТС в 1999 році компанією Shell зайняла півтора роки і коштувала $2 млн. "Чекати, що зараз на оцінку піде менше часу, не доводиться, - говорить він.- Тому найближчим часом СП створене не буде. А значить, у 'Газпрому' не буде підстав відмовитися від будівництва газопроводу "Південний потік". На думку депутата, якби оцінка проводилася не міжнародною консалтинговою компанією, а виходячи з балансової вартості активів, спільне підприємство було б створене набагато раніше.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас