Дві гривні за ціною однієї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дві гривні за ціною однієї

Валюта
9372
Китаю закидають небажання робити юань сильнішим. Бразилії інкримінують знецінення її реала. Світ занурений у вир валютних війн, і минулий саміт G20 цієї проблеми не вирішив. До України претензій не висувають - хоча гривня недооцінена так само, як юань
"Скажи мені, скільки коштує твоя валюта, і я скажу, що тебе чекає", - так і хочеться перефразувати відомий вислів, дивлячись на валютні війни, які подібно до збройних конфліктів спалахують то тут, то там по всьому світу. Китай, Бразилія, Індія - всі вони борються за "спільну мету" - дешеву національну валюту. Недооціненість нині в моді, адже такий модний тренд дозволяє здешевити виробництво, стимулювати експорт і за рахунок цього поставити економіку на рейки швидкого зростання.
Україну також можна назвати модницею - її валюта недооцінена майже вдвічі. Якщо розрахувати вартість української гривні за методологією індексу Біг Мак, який випускає британський журнал The Economist, то наша валюта коштує на 49% менше своєї рівноважної вартості. І, незважаючи на це, має всі передумови для того, щоб віддалитися від неї ще більше.
Валюта з дисконтом
Оцінювати реальну вартість місцевої валюти в гамбургері вирішили не випадково. Біг Мак - найбільш розповсюджений товар, і будуючи індекс на основі його ціни, до уваги беруться місцева вартість і сировини (борошна, м'яса тощо), і робочої сили. Якщо перевести ціну бігмака в окремій країні, наприклад, в Україну, в долари і порівняти її з ціною в США, то при рівноважному курсі ціни повинні були б бути однаковими. Але таке в нашій країні неможливо: за ціну одного бігмака в Нью-Йорку в Україні можна купити два. Отож реальна купівельна спроможність гривні неправильно відображається в її обмінному курсі долара. Виходить, українська валюта недооцінена і може бути набагато "сильнішою".
Головний чинник, який визначає недооціненість або переоціненість валюти, - це вартість робочої сили конкретної країни. Сьогодні середній українець отримує близько 2349 грн., тобто близько $ 295 на місяць. Середній китаєць - $ 367. У той же час зарплата середнього шведа досягає $ 7115 на місяць, а норвежця - $ 6031. Саме завдяки дешевій робочій силі та низькій продуктивності праці гривня і є сьогодні настільки дешевою - і українська, і китайська валюти сьогодні недооцінені майже вдвічі, в той час як валюти Швеції та Норвегії - одні із найбільш переоцінених у світі.
Крім того, вартість валюти залежить від кількох інших показників. По-перше, валюта тим "міцніша", чим краще показники діяльності економіки та експортних галузей. По-друге, чим більш високоякісна продукція йде на експорт, тим ближче вартість національної валюти до свого "справедливого" курсу. Адже високоякісна продукція дорожча, і попит на неї схильний до менших коливань. В Україні, говорить Ірина Піонтковська, економіст ІК "Трійка Діалог Україна", гривня залишається слабкою зокрема й тому, що в українському виробництві та експорті значну частку займає сировина (близько 65% вітчизняного промислового виробництва становлять товари із низьким ступенем обробки) .
Нарешті, ціна валюти, в даному випадку гривні, залежить і від співвідношення надходження іноземного капіталу із платежами за зовнішнім боргом. Чим менше іноземної валюти циркулює в країні, тим дорожче вона відносно національної валюти. Або, іншими словами, тим дешевше сама національна валюта. Таке відбувається через великий дефіцит поточного рахунку платіжного балансу або істотний відтік капіталу. У минулому році Україна мала і те, й інше, що і спровокувало, за словами аналітика BG Capital Віталія Ваврищука, знецінення нацвалюти.
Вгору або вниз?
Але не варто приймати факт недооціненості гривні як безпосередній "поштовх до дії". Той факт, що українська валюта вдвічі дешевша, ніж могла б бути, ще не означає, що тепер вона буде зміцнюватися. Адже будь-який показник недооціненості або переоціненості валюти, на зразок індексу Біг Мак, не дає прогнозів на найближче майбутнє. Він лише є довгостроковим індикатором, розрахованим на перспективу 5-10 років.
У більш стислі терміни вартість гривні не обов'язково буде прагнути до своєї більш "точної" ціни. По-перше, все буде залежати від попиту та пропозиції на валютному ринку "тут і зараз". А вони свідчать про те, що сьогодні є підстави не для ревальвації гривні, а для її подальшого падіння. "За останні місяці попит і пропозиція на валютному ринку практично збалансовані, але спостерігається тенденція до переваги попиту. Тобто існують передумови до девальвації гривні щодо долара", - розповідає Олена Бєлан, головний економіст ІК Dragon Capital. Іншими словами, не дивлячись на свою недооціненість, в найближчому майбутньому у гривні є всі підстави, аби ще більше віддалитися від свого рівноважного рівня.
Ще один чинник впливу на поведінку гривні - платіжний баланс. І його нинішній стан такий, що якщо українські експортні позиції не покращаться і не повернуть торговий баланс в "плюс", а надходження капіталу знову зменшиться, то українська валюта продовжить падати. За неофіційними даними, в Україні вже й так почався відтік капіталу. Нещодавно в ЗМІ із посиланням на заяву лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко з'явилася інформація, що за перші вісім місяців 2010 року із країни було виведено $ 18,2 млрд. в офшорні зони. Але Нацбанк це заперечує, стверджуючи, що офіційна статистика говорить про зворотнє. За даними центробанку, відтік капіталу за цей період склав лише $ 17 млн. і був істотно меншим за надходження. Посилаючись на ці цифри, НБУ обіцяє, що гривня падати не буде. "Для цього (девальвації) ніяких підстав немає. Протягом всіх місяців цього року, у тому числі останніх, надходження валюти до України на $ 1-1,5 млрд. перевищує відтік", - висловив позицію центробанку його виконавчий директор Ігор Шумило, виступаючи нещодавно на п'ятій щорічній конференції Fitch Ratings в Україні.
Але навіть якщо прогнози збудуться, і надходження іноземних інвестицій в нашу країну буде таким активним, як влітку і восени цього року, то й тоді максимум, на що можуть розраховувати українці, це невелике зміцнення гривні. І явно не у два рази, як можна було б очікувати, виходячи з індексу Біг Мак. Таким чином, не зважаючи на зайву дешевизну української валюти, в короткостроковій перспективі у неї є приводи подешевшати ще сильніше і віддалитися від свого рівноважного рівня ще далі.
Боротись із такою ситуацією уряд може, вилучаючи "зайву" ліквідність з ринку. Але це не єдиний метод наблизити курс гривні до її "рівноваги". Такий самий ефект на валюту має й інфляція, точніше різниця в темпах інфляції в різних країнах (у разі індексу Біг Мак - в Україні і США). Порівняно із США та іншими розвинутими країнами, темпи інфляції в Україні набагато вищі. І якщо протягом десяти років ціни в Україну, в тому числі і на Біг Мак, подвояться (що при поточному рівні інфляції, на думку експертів, цілком реально), а номінальний курс гривні залишиться незмінним, українська валюта автоматично досягне свого "рівноважного" значення без будь-якої явної ревальвації. На практиці це вже відбувається. Якщо відштовхуватися від вартості все того ж гамбургера, то з липня по листопад він подорожчав на 50 коп., Завдяки чому, за однойменним індексом, недооціненість гривні зменшилася з (-51%) до (-49%). У той же час в реальності українці могли спостерігати не зміцнення гривні, а, навпаки, її ослаблення (з 7,89 грн. / $ до 7,95 грн. / $ за той самий період).
Теорія відносності
І переоцінена, і недооцінена валюта має свої плюси та мінуси для економіки держави. Змагатися у темпах девальвації своїх валют сьогодні багато країн світу взялися тому, що в місцевій валюті проводяться всі фінансові операції: в основному це оплата робочої сили, на товари місцевого виробництва, на сировину місцевого видобутку (у меншій мірі). У той же час виручка від експорту продукції, виготовленої на таких вигідних умовах, стає більшою. У таких випадках, як пояснює аналітик Phoenix Capital Олександр Лозовий, виробники із країни з недооціненою валютою виявляються у виграшному положенні порівняно з тими країнами, відносно валюти яких їхня валюта недооцінена. Не дивно, що Україна направляє 6% свого експорту до Туреччини з її переоціненою лірою, і лише 0,3% до Латвії, чий лат також суттєво недооцінений.
Правда, у дешевої валюти є один суттєвий недолік. Країни, які віддають їй перевагу (особливо така орієнтована на експорт країна, як Україна) повинні максимально забезпечувати себе продукцією власного виробництва, адже при дешевій місцевій валюті імпортні товари стають її жителям не по кишені. Так, на Україну негативно впливають висока вартість імпортних енергоресурсів та інвестиційних товарів, оцінених у гривневому еквіваленті. Сильна валюта допомагає відновити валютне кредитування в країні, робить імпортні товари дешевшими і підвищує купівельну спроможність населення. Не випадково українці мріють про зміцнення гривні. Але вона навряд чи була б вітчизняній економіці сьогодні на руку. Поки внутрішній ринок не зміцнився настільки, щоб українська економіка могла спертися на нього в процесі зростання, міцна гривня тільки ускладнювала б її відновлення.
Олена Сніжко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас