Звягільський оцінює шахту в 4 рази дорожче, ніж держава — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Звягільський оцінює шахту в 4 рази дорожче, ніж держава

Енергетика
380
Фонд держмайна України вирішив продати шахту ім. Засядька. Зараз у відомстві готують пакет документів, щоб встигнути пустити підприємство з молотка до кінця року. Як відомо, зараз шахта здана державою в оренду трудовому колективу (за неофіційними даними, за 7,2 млн гривень на рік), а головою наглядової ради і фактично реальним господарем підприємства, є нардеп Юхим Звягільський.
Як виявилося, сам Юхим Звягільський до останнього не здогадувався про продаж підприємства. Про рішення Фонду держмайна він дізнався від газети "Сегодня". "Я поки ще нічого не знаю ні про який продаж, але, в будь-якому випадку, питання купівлі-продажу буде вирішувати трудовий колектив", - заявив нам голова наглядової ради.
У свою чергу експерти особливих сюрпризів від продажу шахти не чекають. Аналітики сходяться на тому, що підприємство дістанеться нинішнім власникам, тим більше, що і за законом саме орендар отримує переважне право на викуп держмайна у разі прийняття рішення про його продаж. "Швидше за все, нинішній власник і викупить її у держави, - вважає Андрій Тарасенко, аналітик ІК "Альтана Капітал". - Взагалі-то мені складно уявити, що сьогодні може хтось інший замінити на шахті Юхима Звягільського. Це його вотчина, адже він не один десяток років керує шахтою", - пояснив експерт.
Підтримує його і Юрій Макогон, директор Донецької філії Національного інституту стратегічних досліджень. "Бажання викупити підприємство у Звягільського було вже давно, він і є головний претендент", - пояснив Юрій Макогон. Щоправда, не виключено, що шахтою можуть зацікавитися і великі ФПГ, які залежать від вугілля саме з шахти ім. Засядька (вона поставляє українській металургії близько третини всього обсягу коксівного вугілля. - Авт.). "Більшість покупців цього вугілля входять до холдингу "Метінвест", тому не виключений і інтерес до шахти з боку групи СКМ Рината Ахметова", - відзначає Макогон.
За скільки може піти з молотка підприємство, експерти поки не можуть сказати навіть приблизно. У 2006 році, коли триває термін оренди шахти, держава зафіксувала її вартість в 250 млн гривень. У той же час Юхим Звягільський завдяки вдосконаленню та модернізації шахтного обладнання оцінює своє дітище в чотири рази дорожче.
"Вартість власності трудового колективу на сьогодні становить близько 1,2 млрд гривень, а держави - лише 160 млн. Крім того, в грудні ми збираємося провести повний аудит майна, тому не виключено, що частка шахти може збільшитися", - пояснив Юхим Звягільський. Втім, новоспеченому власнику шахти може припасти несолодко. Незважаючи на величезний прибуток підприємства, її називають "шахтою-вбивцею". За дев'ять років (з 1999 по 2008) тут загинули понад 200 гірників - приблизно по 23 особи на рік. А в 2007 році після чергової страшної аварії пішли розмови про відсторонення Звягільського від управління і навіть про повне закриття небезпечної шахти. Буквально днями навколо "Засядька" вибухнув черговий скандал. Як писала "Сегодня", у Донецьку силовики заарештували главу Державної воєнізованої гірничорятувальної служби Сергія Смоланова. Стосовно нього Генпрокуратура порушила кримінальну справу через аварію на "Засядька" в 2007 році за статтею "Порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах, що спричинило загибель людей".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас