Аналітики відзначають хорошу динаміку ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики відзначають хорошу динаміку ВВП

Казна та Політика
363
У третьому кварталі ВВП збільшився на 3,5% в порівнянні з аналогічним кварталом 2009 року. За винятком сезонного чинника, реальний ВВП залишився практично незмінним по відношенню до другого кварталу 2010 року. Незмінний показник ВВП по відношенню до другого кварталу є, безумовно, добрим знаком, оскільки впродовж третього кварталу економіка відчувала певні труднощі.
"Падіння цільових і споживчих настроїв було очевидним. Металургійне виробництво стагнувало. Однак машинобудування та хімічна промисловість продемонстрували хороші результати. Очевидно, що інвестиції як приватного, так і державного сектора збільшилися і підтримали ВВП", - пояснює Мар'ян Заблоцький, аналітик АТ “Ерсте Банк”.
Згідно з даними Державного комітету статистики, індекс споживчих цін у жовтні зріс на 0,5%, після 2,9% зростання у вересні. Показник зростання інфляції в жовтні досяг найнижчої з 2001 року позначки. Однак ціни на світових товарних ринках продовжували збільшуватися, тому ймовірно, що інфляційний тиск буде відчуватися протягом ще декількох місяців. Крім того, ціни на цукор в світі досягли нового максимуму. За прогнозами аналітиків, зростання індексу споживчих цін становитиме 10,5% до кінця року, тоді як споживча інфляція досягне 10% в 2011 році.
Очікування зростання інфляції негативно впливає на ділові настрої. Згідно з діловим оглядом за 3 квартал, складеним НБУ, ділові настрої вперше з 1 кварталу 2009 року погіршилися. Компанії висловлюють більш песимістичні прогнози щодо майбутніх обсягів виробництва і демонструють менше бажання наймати нових співробітників. Дещо підвищилася готовність інвестувати в основні засоби, проте, незважаючи на зниження ставок і збільшення обсягів кредитування, готовність отримувати нові кредити все ще невелика. Аналогічна ситуація спостерігається і в сегменті домогосподарств. При цьому споживчі настрої почали стабілізуватися. В результаті готовність як отримувати, так і видавати кредити збільшується, хоча попит та пропозиція кредитів у найближчому майбутньому будуть нижчими, ніж до кризи.
Станом на кінець вересня платіжний баланс залишався профіцитним. З початку року в Україну надійшло 6,4 млрд дол. США іноземної валюти, в основному за рахунок нових запозичень уряду на 4,7 млрд дол. США. Дефіцит торгового балансу залишається незначним і легко перекривається за рахунок переказів українців з-за кордону і прямими іноземними інвестиціями.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас