Чилі залучить гроші і технології Китаю в розвиток нових видів чистої енергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чилі залучить гроші і технології Китаю в розвиток нових видів чистої енергії

Казна та Політика
209
Чилійський президент озвучив амбітний інвестиційний план. "У найближчі 10 років Чилі інвестує понад $50 млрд. у видобувний сектор, понад $40 млрд. - в енергетику, і близько $30 млрд. - в будівництво інфраструктури", - повідомив вчора Себастьян Піньєра, виступивши на семінарі перед більш ніж 200 чилійськими і китайськими бізнесменами.
За твердженням президента, Чилі володіє сильним фінансовим сектором, стабільною політичною і економічною системою, а міцні правові юридичні інстанції формують сприятливе середовище для іноземних інвесторів. Себастьян Піньєра висловив надію, що його країна залучить китайських бізнесменів і стане платформою для їх подальшого просування в інші латиноамериканські країни. За допомогою китайських грошей і технологій Чилі збирається зробити прорив у чистій енергетиці.
Територія Чилі являє собою вузьку смугу довжиною майже 10 тис. км між Тихим океаном і Андами. Країна видобуває більше від усіх інших міді, володіє розвиненими сільським господарством і туристичним сектором. Але інтерес іноземних інвесторів влада Чилі намагається сфокусувати на величезних нереалізованих можливостях з генерування електрики.
"На нашій території знаходиться найсухіша і найпотужніша пустеля в світі для виробництва сонячної енергії, по всій країні дмуть сильні вітри, придатні для вітряних ферм. Ми можемо видобувати електрику океану з його припливами/відливами, і ми маємо величезний потенціал в області геотермальної енергії, оскільки 25% світових вулканів зосереджена в Чилі", - пояснив Піньєра.
Геотермальна енергетика - відносно новий спосіб отримання електрики, що набирає популярності завдяки появі нових технологій. У вулканічних районах на невеликих глибинах відбувається нагрів води, яка може виштовхуватися на поверхню у вигляді гейзерів. Пробуривши свердловини, можна закачувати вниз холодну воду, отримуючи при цьому по поруч пробурених свердловинах перегріту геотермальну воду і утворену з неї пару, придатну для обертання турбін.
Навіть з нерозвиненою геотермальною енергетикою, економіка Чилі показує зараз завидні темпи зростання. У поточному кварталі влада чекає зафіксувати 7,2%-ве збільшення ВВП, а за підсумками 2010 р. економіка країни, за прогнозами Міжнародного валютного фонду, повинна зрости на 6%. З січня 2010 р. акції основних чилійських компаній подорожчали на 39%, а національна валюта (аргентинський песо) зміцнилася у порівнянні з доларом на 5,4%.
"Я впевнений, що двосторонні відносини між Китаєм і Чилі просунуться вперед. Я готовий реалізувати глибокий обмін ідеями. Користуючись можливістю, хочу також привітати президента з успішним порятунком чилійських шахтарів", - заявив вчора президент Китаю Ху Цзіньтао.
За словами експертів, 61-річному мільярдеру Себастьяну Піньєра, який став президентом Чилі в березні цього року, вдалося привернути увагу світової спільноти до чилійської економіки. Надаючи гарячу підтримку 33 шахтарям, які внаслідок аварії з 5 серпня по 13 жовтня опинилися завалені на глибині 700 м під землею, глава держави прославив Чилі і викликав у інвесторів симпатію і бажання допомогти. За підрахунками провідного організатора екзит-полів країни Adimark GfK, рейтинг Піньєри в жовтні підскочив до 63%, тоді як у липні, до колапсу на шахті, він становив лише 46%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас