МВФ постоїть за ціною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ постоїть за ціною

Казна та Політика
850
За підсумками візиту до Києва місії Міжнародного валютного фонду київське представництво МВФ опублікувало заяву, в якій перераховані основні вимоги фонду до українського уряду. Зокрема, для отримання чергового траншу кредиту у розмірі $1,6 млрд. НБУ має забезпечити ослаблення контролю над валютним ринком, розвиток форвардних операцій і перехід до контролю цінової стабільності.
"За досягнутими домовленостями монетарна політика буде переорієнтована на досягнення цінової стабільності. Було досягнуто розуміння відносно конкретних кроків, спрямованих на поліпшення функціонування валютного ринку, у тому числі заходів, направлених на розвиток форвардного ринку", - сказано в релізі.
У Національному банку про гнучкість доки говорять обережно. "Якщо ви гнучка людина, то це не означає, що треба стрибати: сьогодні сім, а завтра - десять. У Національному банку все послідовно і стримано, - говорить виконавчий директор НБУ з економічних питань Ігор Шумило.- Гнучкість в обидва боки - це означатиме таку поведінку". Проте для валютної гнучкості необхідно мати чіткі макроекономічні орієнтири на декілька років вперед: щодо дефіциту бюджету, параметрів бюджету, орієнтири з інфляції.
До цього моменту, вважають банкіри, Національний банк намагатиметься утримувати одночасно і курс, і інфляцію, використовуючи порівну адміністративні методи і ринкові інструменти регулювання. "Зараз ми спостерігаємо дефіцит гривневих ресурсів: нічні кредити притягуються під 2%, тижневі готові брати по 6-8%", - говорить скарбник одного з банків з іноземним капіталом.
За його словами, це свідома політика НБУ, який бачить, що експортери не продають валютну виручку і стимулюють легку девальвацію гривні, що, перш за все, позначається на готівковому ринку, котирування якого знову наблизилися до рівня 8 грн../$1. "Експортерам вже не потрібно продавати валютну виручку після того, як вони змогли реалізувати ПДВ-облігації. Це розуміють у НБУ, тому потихеньку прибирають з ринку гривневу ліквідність: трохи збільшились ставки із депозитних сертифікатів центробанку. Крім того, "Нафтогаз" продав держбанкам облігацій приблизно на 4 млрд. грн., з 7,4 млрд. грн., виділених йому урядом", - говорить банкір.
За словами голови правління одного з найбільших банків з українським капіталом, "НБУ міг би утримувати курсову стабільність одночасно з інфляцією лише шляхом зміни своїх відсоткових ставок". Проте, як вважає топ-менеджер, регулятор не може використовувати свою відсоткову політику повною мірою через те, що значна частина інфляції має тарифну природу.
"Крім ринкових заходів, застосовуватимуться і адміністративні важелі, на зразок телефонного права. При цьому регулятор дійсно може зменшити частоту інтервенцій на міжбанківському ринку, дозволивши курсу коливатись у межах 4-6 коп. на день", - вважає банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас