Європарламент може залишити ЄС без бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європарламент може залишити ЄС без бюджету

Казна та Політика
257
Переговори між Європейським парламентом та Радою міністрів фінансів країн ЄС щодо затвердження бюджету ЄС на 2011 р. провалились. Тепер Єврокомісія обіцяє підготувати новий проект бюджету ЄС протягом двох тижнів. Щоб зовсім не залишитися без бюджету на 2011 р., його необхідно погодити з Європарламентом і подати на затвердження саміту глав держав Європейського союзу 16-17 грудня.
Якщо ж європейським політикам в черговий раз не вдасться домовитися, то в 2011 р. фінансування всіх служб та проектів Євросоюзу буде вестися у відповідності з витратами бюджету 2010 р. Поки не буде затверджений новий бюджет, Єврокомісії доведеться щомісяця звертатися до країн-членів ЄС з проханням про виділення додаткових коштів.
Спочатку Єврокомісія і Європарламент планували збільшити витрати бюджету ЄС на 5,95% у зв'язку з тим, Лісабонський договір, який набув чинності, істотно розширив повноваження органів Європейського союзу. Розглядалося також збільшення видатків ЄС на 6,2%. Однак проти такого зростання відрахувань до єдиного європейського бюджету виступив прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон. Група супротивників збільшення витрат бюджету ЄС на 6,2% об'єднала 12 країн. Вони назвали "неетичним" зростання витрат ЄС тоді, коли як багато держав Європи змушені скорочувати свої національні бюджети, і запропонували збільшити європейський бюджет тільки на 2,91%.
Депутати Європарламенту погодилися з пропозицією групи, що виступила проти різкого зростання видаткової частини бюджету ЄС. Учасники переговорів схвалили пропозицію про збільшення видатків ЄС, які в 2010 р. склали EUR123 млрд. (близько 1% ВВП), на 2,91%. Проте Європарламент зажадав замість розширення своїх повноважень у процесі формування бюджетної політики ЄС в майбутньому.
В даний час роль Європарламенту при визначенні ресурсів формування бюджету ЄС виключно консультативна. Тепер, після набуття чинності Лісабонського договору, він вимагає права брати участь у прийнятті рішень щодо видаткової частини бюджету. Участь Європарламенту у визначенні джерел бюджету ЄС може спричинити право встановлювати європейські податки. Європарламентарі заявили, що міністри ЄС виявилися не готовими вести переговори із реформи бюджетної процедури, і тепер розглядати це питання будуть глави держав і урядів, яким належить до кінця року домовитись із Європарламентом.
"Меншість членів ЄС своїм небажанням перешкодили конструктивного діалогу з Європарламентом", - заявив голова Європарламенту Єжи Бузек. Його самого звинувачують у тому, що він відмовився прийняти компромісне рішення, запропоноване головою бюджетного комітету Європарламенту Аленом Ламассура, який також вважає, що з поширенням у Європі бюджетних криз реформа системи власних ресурсів у бюджеті ЄС стала неминучою.
Проте кілька країн, зокрема, Великобританія і Нідерланди, виступили проти розширення бюджетних повноважень Європарламенту. Юристи британського уряду заявили, що якщо члени Європейського парламенту зможуть домогтися введення нових податків, які безпосередньо б ішли до бюджету ЄС, то Великобританії, можливо, доведеться провести референдум. Мало хто сумнівається, що жителі Британії в ході референдуму сказали б "ні" новим податках Європарламенту.
Відсутність затвердженого бюджету ЄС на 2011 р. позначиться на багатьох проектах і службах Євросоюзу. Комісар ЄС з питань бюджету Януш Левандовські застеріг, що це поставить під загрозу реалізацію нових амбітних програм ЄС, зокрема, створення єдиної дипломатичної служби Євросоюзу та участь Брюсселя в проекті міжнародного експериментального термоядерного реактора ITER.
Під час дискусій у Європарламенті не була досягнута домовленість з питання про виділення Болгарії компенсації у EUR300 млн. на закриття чотирьох ядерних реакторів, а також EUR190 млн. країнам-постачальникам бананів в рамках програми зі зміни тарифів на імпорт. Будівництво нових доріг, шкіл, відкриття диппредставництв за рахунок коштів ЄС тепер під питанням.
Неприйняття бюджету ЄС на 2011 р. створює чимало проблем з дохідною частиною бюджету у ряду членів ЄС. Більше за інших може постраждати Естонія. За проектом її бюджету на 2011 р., з різних фондів Євросоюзу в держбюджет країни надійде приблизно EUR1 млрд., або більш як 17% його дохідної частини.
Нинішню битву за бюджет ЄС розглядають як прелюдію до більш важливої битви, яка пов'язана із прийняттям бюджетної стратегії на 2014-2020 рр..
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас