ЦБ РФ має намір заборонити банкам збільшувати капітал за рахунок коштів пенсійних резервів НПФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ РФ має намір заборонити банкам збільшувати капітал за рахунок коштів пенсійних резервів НПФ

Казна та Політика
134
ЦБ готується заборонити банкам збільшувати капітал за рахунок коштів пенсійних резервів НПФ - як і ФСФР, Банк Росії вважає, що гроші пенсіонерів при цьому піддаються невиправданому ризику. Про це в середу пише газета "Комерсант" із посиланням на відповідь Банку Росії за підписом директора департаменту банківського регулювання і нагляду Олексія Симановского на запит видання.
"Положення про неприпустимість розміщення коштів пенсійних резервів НПФ на банківські депозити на умовах договорів субординованих депозитів передбачається включити до положення Банку Росії 215-П "Про методику визначення власних коштів (капіталу) кредитних організацій", - зазначається у листі. Зараз такі субординовані депозити можна враховувати в додатковому капіталі банків, нагадує газета.
Причина, з якої ЦБ вводить заборону на докапіталізацію банків за рахунок НПФ, в тому, що таке розміщення коштів пенсійних резервів не відповідає принципам забезпечення збереження даних коштів, закладених у законі "Про недержавні пенсійні фонди", пояснив у листі Симановський. А поки поправки готуються, терустановам ЦБ направляються роз'яснення про те, що надані банкам кошти пенсійних резервів НПФ не повинні реєструватися як субординовані депозити, йдеться у відповіді ЦБ.
Раніше ЗМІ повідомляли про скарги учасників пенсійного та банківського ринків на негласне розпорядження Федеральної служби з фінансових ринків (ФСФР) спецдепозитарію, що забороняє проводити операції НПФ із розміщення активів у субординовані депозити в банках.
Зокрема, за відомостями газети, це стало одним із факторів, що вплинули на рішення Транскредитбанка (ТКБ) залучити стратегічного інвестора в особі ВТБ. За даними звітності ТКБ, субординованих депозитів НПФ "Благосостояние" у нього в капіталі 14660 млн рублів, або трохи більше 40% від сукупного обсягу власних коштів банку.
Крім Транскредитбанка докапіталізацію через НПФ використовували небагато гравців, але всі вони досить великі, зазначається у матеріалі. Зокрема, субординовані депозити від спорідненого НПФ привертав Ханти-Мансійський Банк. "Цей депозит обсягом близько 700-800 млн рублів (капітал банку - 26,6 млрд, - прим." Комерсанта ") був оформлений на п'ять років, його термін закінчився наприкінці першої половини цього року", - говорить екс-президент фонду Максим Філатов. Є такий депозит і у банку "Возрождение" - від НПФ "Благосостояние". "Це депозит в 1 млрд рублів (капітал банку - 19,5 млрд. - прим." Комерсанта ") ми залучили до кризи. У НПФ був надлишок ліквідності, і вони запропонували нам таку угоду. Це було дешевше, ніж залучати в ЄБРР, який теж виходив з такою пропозицією ", - розповів голова правління банку "Возрождение" Дмитро Орлов.
Після роз'яснень ЦБ у дискусії про правомірність докапіталізації банків через НПФ поставлена крапка. Банк Росії і ФСФР, що обговорювали це питання з початку року, займають єдину позицію. "Правила розміщення пенсійних резервів, затверджені постановою уряду в 2007 році, дозволяють банкам розміщувати частину коштів пенсійних резервів на депозити в банках і не роблять прямого виключення для субординованих депозитів. Однак ці правила треба розглядати разом із принципами розміщення пенсійних резервів, прописаними в законі "Про недержавні пенсійні фонди ", - говорить заступник керівника ФСФР Сергій Харламов. Серед цих принципів, зокрема, ліквідність і збереження розміщених коштів, додав він. "А це недосяжно при розміщенні пенсійних резервів у субординовані депозити в банках, оскільки такі депозити неможливо забрати достроково без узгодження з ЦП, а вимоги власника такого депозиту при банкрутстві банків задовольняються в останню чергу", - уклав Харламов.
Приводом для регуляторів зайнятись питанням про правомірність субординованих депозитів НПФ в банках стали, швидше за все, випадки шахрайства із пенсійними коштами, вважають експерти. Зокрема днями слідчий комітет при прокуратурі по Ханти-Мансійському автономному окрузі порушив кримінальну справу за фактом недобросовісного виконання своїх обов'язків колишнім керівництвом ради Ханти-Мансійського НПФ.
"Фактично банкам, незалежно від ступеня їх надійності, встановили заборону на можливість залучення усередині країни дійсно довгих грошей в обсягах, які не може гарантувати російський борговий ринок", - прокоментував президент Транскредитбанка Юрій Новожилов. "Я думаю, що це нормальний інструмент залучення довгих ресурсів для банківського ринку, просто ЦБ потрібно моніторити адекватність банків, до яких подаються такі інвестиції", - сказав Орлов.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас