"Ъ": Кроком транш — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кроком транш

Казна та Політика
1575
Міжнародний валютний фонд (МВФ) погодив на рівні експертів питання про перший перегляд програми співробітництва з Україною в рамках угоди stand-by. Переговори велися з 3 листопада. "Тепер лист про наміри, сформульований урядом і Національним банком, буде передано керівництву МВФ.
Очікується, що після виконання українською стороною попередніх заходів рада директорів до кінця року розгляне питання про завершення перегляду програми ", - сказав глава місії МВФ Танос Арванітіс. Схвалення радою директорів МВФ перегляду меморандуму дозволить Києву отримати другий транш кредиту у розмірі SDR 1 млрд ($ 1,6 млрд), з яких $ 1 млрд надійде до держбюджету. Нагадаємо, перший транш в обсязі SDR 1,25 млрд ($ 1,89 млрд) був направлений у липні.
Україна виконала всі ключові умови, запевняють у МВФ. "Виконання програми в рамках угоди stand-by в цілому узгоджується з її цілями. Усі кількісні показники, які є критеріями ефективності за станом на кінець вересня, виконані. Забезпечено неухильне просування у запровадженні структурних реформ", - заявив Арванітіс. За його словами, уряд серйозно налаштований на забезпечення фіскальної консолідації з метою скорочення держборгу. "У цьому контексті дефіцит сектора загальнодержавного управління в 2011 році не перевищить 3,5% від ВВП", - додав глава місії.
МВФ позитивно оцінює очікуване прийняття Податкового кодексу, відзначаючи, що він не матиме впливу на доходи бюджету в 2011 році. Фонд пропонує зробити акцент на утриманні дефіциту, оптимізації витрат із збереженням важливих інвестиційних проектів і соціальних програм. "Тиск витрат буде залишатися викликом і вимагати розважливого підходу до забезпечення їх виконання", - уточнив Танос Арванітіс. Очікуються реформи адміністративного управління, пенсійної системи та енергетичного сектору, які в 2011 році дозволять НАК "Нафтогаз Україна" збалансувати бюджет.
Щоб рада директорів МВФ схвалила поправки до меморандуму, українська влада повинна до 10 грудня вжити заходів, повідомив учасник переговорів. "У першу чергу необхідно дати старт реформі пенсійної системи. Не так важливо, якою вона буде, ми просто повинні показати, що не хочемо, як раніше заявлялося, відкладати її на два-три роки", - підкреслило джерело. Раніше МВФ вимагав вже з 1 січня 2011 року збільшити підвищення терміну виходу жінок на пенсію (з 55 до 60 років). За словами президента Українського товариства фінансових аналітиків Юрія Прозорова, ставка буде зроблена на запуск другого рівня пенсійної системи. "Підвищення пенсійного віку для жінок ніколи не було ключовою вимогою МВФ, - зазначає він .- У фонді вимагають знизити навантаження Пенсійного фонду на держфінанси, а запуск другого рівня дозволяє домогтися цього в середньостроковій перспективі".
Уряд просив Верховну Раду до кінця року прийняти у другому читанні законопроект # 0942, який дозволить відкрити персональні накопичувальні пенсійні рахунки.
За словами джерела, на початку грудня Верховна Рада повинна прийняти закон про нарахування пені за несплату населенням житлово-комунальних послуг та законодавчо підтвердити намір дотримуватися зобов'язань щодо підвищення ціни газу. Відповідно до меморандуму в серпні ціна газу для населення була підвищена на 50%.
Наступне її збільшення на 50% очікується в квітні 2011 року, після чого тарифи повинні переглядатися кожні півроку, поки не будуть доведені до рівня собівартості.
Головним досягненням, за словами джерела, стала відмова МВФ від вимоги провести секвестр держбюджету. "Безумовно, будуть змінені 'маяки', як по бюджетному дефіциту, так і з ПДВ, однак секвестру бюджету нам вдалося уникнути", - зазначив він. Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв, що за підсумками року бюджетний дефіцит складе 5,5% ВВП, тоді як раніше його планувалося утримати на рівні 4,5%. За підсумками 9 місяців дефіцит бюджету вже склав 5%. Але прем'єр упевнений, що секвестр не знадобиться, оскільки наприкінці року буде проданий "Укртелеком", за який Фонд держмайна просить 11-12 млрд грн.
Начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печерицин вважає, що така стратегія покриття бюджетного дефіциту не несе великих ризиків навіть у разі проблем з продажем "Укртелекому". "Надходження від приватизації можуть не прийти в поточному році. Але в такій ситуації в України є варіант пролонгувати кредит ВТБ на $ 2 млрд чи активізуватися на внутрішньому ринку позик, адже інтерес до них залишається дуже високим", - говорить він.
Позитивне рішення МВФ учора не позначилося ні на показниках фондового ринку, ні на котируваннях українських держпаперів. "Зниження ставок із гривневих паперів важко пояснити нинішньою заявою МВФ. В цілому якщо вона і впливала, то не сильно", - упевнений аналітик ІК Concorde Capital Микита Михайличенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас