ЄЦБ продовжить згортати стимулюючі заходи після 2010 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ продовжить згортати стимулюючі заходи після 2010

398
Європейський центральний банк (ЄЦБ) продовжить згортати стимулюючі заходи після закінчення 2010 року, оскільки в даний час керівництву Євросоюзу доводиться боротися з борговою кризою в деяких периферійних країнах регіону, заявив член виконавчої ради ЄЦБ Юрген Старк.
"Згортання підтримки продовжиться після завершення поточного кварталу, - цитує його виступ агентство Bloomberg. - Я вважаю, що умови на фінансових ринках значно покращилися за останні місяці, незважаючи на існуючі проблеми в низці сегментів європейського боргового ринку".
Відмова ЄЦБ від низки екстрених стимулюючих заходів, введених під час кризи, ускладнилася на тлі появи нових побоювань щодо фінансового стану Ірландії, Португалії та Греції. Це призвело до зростання очікувань, що Європейський ЦБ буде змушений зберігати стимули довше, ніж планувалося, і збільшить викуп облігацій деяких країн регіону.
Основним заходом, прийнятим Центробанком у відповідь на кризу, було надання банкам кредитів у необмеженому обсязі.
За словами Ю.Старка, екстрені заходи "були особливою відповіддю на особливі обставини", проте мандатом ЄЦБ залишається "забезпечення цінової стабільності".
"З нормалізацією ситуації на фінансових ринках попит на додаткову ліквідність скорочується, таким чином, можна здійснювати згортання стимулюючих заходів", - сказав він.
Обсяг ліквідності, на яку був пред'явлений попит у рамках операцій ЄЦБ з рефінансування банків, скоротився з літа цього року приблизно на третину, у зв'язку з чим надлишок ліквідності у фінансовій системі регіону знизився на 60%, відзначив Ю.Старк.
Крім цього, за його словами, сталася активізація ринку міжбанківських кредитів.
"Я б говорив про це як про позитивний сигнал, оскільки банки почали довіряти один одному", - заявив він.
ЄЦБ раніше був змушений відмовитися від згортання стимулюючих заходів через боргову кризу в Греції. В даний час з найбільш серйозними проблемами стикається Ірландія.
Як повідомило джерело, знайоме з ситуацією, Ірландія веде переговори з представниками Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду про надання допомоги, яка підтримала б фінанси країни, а також дозволила їй влити капітал в місцеві банки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас