Visa має намір на вимогу АМКУ знизити тарифи на обслуговування платіжних карт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Visa має намір на вимогу АМКУ знизити тарифи на обслуговування платіжних карт

Фінтех і Картки
503
Міжнародна платіжна система Visa має намір на вимогу Антимонопольного комітету знизити тарифи на обслуговування платіжних карток з квітня 2011 року. Про це на засіданні АМКУ, яка рекомендувала Visa знизити тарифи, платежі і комісії, заявив генеральний директор Visa по Росії, країнах СНД і Південно-Східної Європи Стівен Паркер.
Visa готова виконати рекомендації АМКУ і, зокрема, має намір знизити вартість еквайрингової ліцензії (видається банкам і дає їм право встановлювати в місцях торгівлі POS-термінали, що приймають платіжні картки).
"Ми готові знизити вартість еквайрингової ліцензії в 2,5 рази, максимальну оплату", - сказав він, не уточнивши при цьому саму вартість такої ліцензії.
За словами виконуючого обов'язки голови АМКУ Юрія Кравченка, послуги Visa включають багато тарифів, платежів і комісій, тому складно визначити, скільки в підсумку будуть платити клієнти за обслуговування карток.
Разом з тим, додав він, очікується, що після виконання рекомендацій АМКУ витрати банків на обслуговування 1 картки Visa, за попередніми підрахунками, знизяться в середньому на 27%.
Кравченко підкреслив, що комітет буде звертатися в банки з вимогою знизити вартість обслуговування карток Visa і для їх власників.
"Повинно бути зниження не менш ніж на 10% з боку банків для населення", - відзначив в.о. голови АМКУ.
За його словами, зниження тарифів Visa, яка займає близько 60% ринку платіжних карток, змусить інші компанії взяти з неї приклад.
Кравченко також повідомив, що накладення штрафу на Visa поки не розглядається, тому що компанія активно співпрацює з АМКУ і погодилася виконати його рекомендації, а MasterCard може бути оштрафована, бо комітет поки що не отримав від неї належної реакції на свої зауваження.
За даними АМКУ, після зниження тарифів з квітня 2011 року Visa планує не підвищувати їх протягом року.
Як уточнив журналістам директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕMA Олександр Карпов, вартість еквайрингової ліцензії від Visa становить 50-250 тис. доларів.
При цьому, наголосив він, з українських банків, як правило, стягувалася максимальна плата, зокрема, за такою ставкою еквайрингові ліцензії отримували Державний Ощадний банк, Родовід Банк, Укргазбанк та інші.
16 листопада АМКУ прийняв рішення рекомендувати Visa привести тарифи, платежі і комісії на обслуговування платіжних карток до економічно обґрунтованих.
Visa має намір вже в грудні розіслати банкам листи про плановане зниження своїх тарифів.
У червні АМКУ почав розслідування діяльності міжнародних платіжних систем Visa і MasterCard, які разом займають близько 85% українського ринку платіжних карток.
Комітет підозрював їх у зловживанні монопольним становищем в Україні, оскільки вони за останні 3 роки підвищили тарифи в 3 рази.
АМКУ є державним органом із спеціальним статусом, метою діяльності якого є забезпечення державного захисту конкуренції у сфері підприємницької діяльності.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас