СБ: У законі про держзакупівлі не повинно бути винятків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ: У законі про держзакупівлі не повинно бути винятків

Казна та Політика
187
У законі про державні закупівлі не повинно бути винятків, що дозволяють тим чи іншим підприємствам проводити закупівлі, не використовуючи норми цього закону. Про це заявив директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдови Мартін Райзер в Києві під час конференції, присвяченої обговоренню питання про проведення держзакупівель в Україні, коментуючи пропозицію Кабінету міністрів вивести з-під дії закону про держзакупівлі Аграрний фонд і Держрезерв.
Він підкреслив, що згідно з директивами Європейського Союзу, питання про проведення закупівель підприємствами певної сфери можуть визначатися окремими законами, а не винятками із загального.
"Вводити окремий порядок закупівель комунальними підприємствами або підприємствами аграрного сектора - це важливо. Однак це треба робити шляхом окремих законів, а не винятками в законі", - відзначив М.Райзер.
Крім того, він зазначив, що перевірки, що стосуються проведення тендерів, необхідно проводити після закінчення конкурсу та укладення контракту, а ніяк не до цього. Питання про законність проведеного тендеру, на думку М.Райзера, не повинні регулюватися законом про держзакупівлі.
"У поправках передбачається, що ГоловКРУ, Антимонопольний комітет, чи Рахункова палата повинні це робити і перевіряти ще до того, як підписано контракт. Це не обов'язково. Треба потім перевіряти. І якщо будуть порушення, то той, хто їх допустив, мусить відповідати за це... Будь-які перевірки треба робити після того, а не до того. Питання порушення не повинні вирішуватися в рамках закону про держзакупівлі", - зазначив М.Райзер.
Він також підкреслив, що учасники тендерів повинні мати можливість оскаржувати результати в незалежному професійному органі.
Таким чином, відзначив М.Райзер, Антимонопольний комітет, якому деякими поправками пропонується проводити такі перевірки, не підходить для цього. "Для того щоб Антимонопольний комітет міг проводити такі перевірки, необхідно внести зміни до закону про АМКУ, що дають йому такі повноваження, і забезпечити професійними кадрами.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас