Рахункова палата: Рівень бідності в Україні зростає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рахункова палата: Рівень бідності в Україні зростає

Казна та Політика
1051
Рахункова палата заявляє про підвищення рівня бідності в Україні в січні-вересні 2010 року на 0,4 відсоткового пункту до 26,4%, або 12,5 мільйона осіб.
Про це йдеться у висновку Рахункової палати щодо виконання державного бюджету на 2010 рік за 9 місяців, розміщеному на сайті відомства.
"Всупереч намірам програми (Державної програми економічного і соціального розвитку на 2010 рік - "Антикризової програми") рівень бідності підвищився на 0,4 відсоткового пункту і склав 26,4%, або 12,5 мільйона осіб", - йдеться у висновку палати.
При цьому, за даними палати, рівень безробіття, визначений за методологією Міжнародної організації праці, становив 8,5%, що перевищило показник (8,1%), передбачений антикризовою програмою.
Розмір прожиткового мінімуму за 9 місяців номінально збільшився лише на 2,2%, однак з урахуванням індексу споживчих цін реально знизився на 4,8%.
У той же час, як йдеться у висновку Рахункової палати, за даними Міністерства праці та соціальної політики, прожитковий мінімум в цінах вересня поточного року становив 952 гривні, що більше від законодавчо встановленого на цей місяць розміру (843 гривні) на 109 гривень.
Крім того, досі не переглянуто набір продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг для основних соціальних і демографічних груп населення відповідно до вимог закону "Про прожитковий мінімум", що передбачено антикризовою програмою.
Зазначені набори, на підставі яких визначається розмір прожиткового мінімуму, повинні переглядатися кожні 5 років, проте не змінювалися з часу їх затвердження постановою Кабінету міністрів від 14 квітня 2000 року №656.
При цьому в затверджених нормах взагалі не враховано окремі життєво-необхідні витрати, зокрема на послуги охорони здоров'я, освіти, оздоровлення, зв'язку, які є переважно платними.
У той же час Рахункова палата відзначає, що вперше за останні 10 років держбюджет виконувався в умовах затвердженої Верховною Радою антикризової програми. При цьому виконання держбюджету-2010 за 9 місяців Рахункова палата оцінила як низьке.
Нагадаємо, в жовтні президент Віктор Янукович закликав владу і бізнес активізувати боротьбу з бідністю в Україні. Він назвав боротьбу з цим явищем, а також з соціальною ізольованістю одним з пріоритетних напрямів здійснення економічних реформ в Україні.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас