На три с плюсом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На три с плюсом

Казна та Політика
700
У III кварталі реальний ВВП зріс до рівня II кварталу з урахуванням сезонного фактора всього на 0,1%, а до аналогічного періоду 2009 року - на 3,5%, повідомили вчора в Держкомстаті. Цей показник виявився мінімальним з початку року: у I і II кварталах ВВП збільшився на 4,9% і 5,9% відповідно. Експерти сповільнення зростання економіки очікували.
"Гальмування пояснюється ефектом бази порівняння, тому що відновлення економіки почалося в II півріччі минулого року", - відзначив директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин. "ВВП в III кварталі традиційно залежить від урожаю, який цього року був гіршим, ніж минулого. На гальмування зростання економіки вплинуло і погіршення попиту на метал", - розповіла економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська.
Зниження темпів зростання сповільнив внутрішній попит, що активізувався в останні місяці. Якщо за підсумками I півріччя роздрібний товарооборот зріс на 2,5%, то до кінця III кварталу - вже на 5,2%. "Ми очікували зростання ВВП на 3,2%, однак відновлення внутрішнього попиту виявилося швидшим, ніж очікувалося. Можна припустити, що в структурі ВВП за витратами експорт буде знижуватися, а внутрішнє споживання прискориться", - заявив аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук. Прискорення внутрішнього попиту зафіксовано в II кварталі - 5,1% (у I кварталі - 0,5%).
Експерти сходяться на думці, що економіка зросте вище, ніж в урядовому прогнозі, - 3,7%. "Якщо раніше ми очікували, що річне зростання ВВП ненабагато перевищить 4%, то зараз можна говорити, що за підсумками року ми вийдемо на 4,5%. Для цього в IV кварталі зростання ВВП має скласти 4%", - розповів Ваврищук. Про можливість досягнення більшого показника зростання ВВП вчора повідомили і в Нацбанку. За словами директора департаменту економічного аналізу та прогнозування НБУ Олександра Петрика, за підсумками року зростання ВВП досягне 4,1-4,3%, а в 2011 році сповільниться до 4%.
Дані жовтня обнадіюють: роздрібний товарооборот прискорився на 0,6 відсоткового пункту, до 5,8%, а темпи падіння в будівництві скоротилися на 3,6 відсоткового пункту, до 9%. Втім, лише за рахунок внутрішнього споживання складно буде компенсувати зниження зовнішнього попиту на українську продукцію. "Поки зовнішні ринки відновлюються повільно, внутрішній попит не дозволить розраховувати на високі темпи економічного зростання", - заявила Піонтковська. Вона допускає, що темпи зростання ВВП в IV кварталі загальмуються до 2,5%, а за підсумками року показник зросте на 4,1%. З такою оцінкою погоджується директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць: "Гальмування світового попиту триває, і, швидше за все, в IV кварталі темпи зростання ВВП України додатково сповільняться, а за підсумками року ми ледве вийдемо на 4-відсоткове зростання". На його думку, до світових тенденцій варто додати низький приплив інвестицій в Україну в останні роки: "Тому нам потрібно готуватися до того, що наступного року зростання ВВП може бути менше 4%, і прискорити його можна, лише переорієнтувавши наш експорт на азіатські ринки і залучаючи інвестиції в реальний сектор економіки".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас