Зростання тарифів ЖКГ прискорить інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання тарифів ЖКГ прискорить інфляцію

Казна та Політика
633
У наступному році, як повідомив директор департаменту економічного аналізу і прогнозування Національного банку Олександр Петрик, інфляція складе 11-11,5%. Прогнози НБУ не збігаються з прогнозами уряду. За розрахунками Кабміну, наступного року інфляція сповільниться до 8,9%.
НБУ чекає уповільнення зростання споживчих цін в поточному році. За словами Петрика, в 2010 р. річна інфляція не перевищить 12%. Нагадаємо, у вересні інфляція склала 2,9%, а в жовтні сповільнилась до 0,5%. В цілому в січні-жовтні споживчі ціни зросли на 7,9%. За прогнозами експертів, до кінця року темпи зростання споживчих цін сповільняться. "У листопаді і грудні інфляція може скласти близько 1,5%, а на кінець 2010 р. очікується індекс споживчих цін на рівні 10,8%", - розповів аналітик інвестиційної групи "Сократ" Олександр Саливон.
Але наступного року темпи інфляції будуть досить високими. Як зазначила в коментарі головний економіст ДІК Dragon Capital Олена Бєлан, на кінець 2011 р. інфляція може скласти 10,5%, що відповідає прогнозам НБУ. На її думку, поступове відновлення споживчого попиту створить передумови для прискорення темпів зростання споживчих цін. При цьому на динаміку інфляції впливатиме обсяг урожаю і зміна комунальних тарифів. "Очікується прискорення непродовольчої інфляції унаслідок розширення внутрішнього попиту і уповільнення продовольчої інфляції. Це станеться завдяки поліпшенню урожаю сільгоспкультур і відсутності ажіотажного попиту", - зазначила Бєлан. Проте чергове підвищення тарифів на газ і комунальні послуги для населення (згідно з вимогами МВФ) не дозволить індексу споживчих цін опуститися нижче 10% наступного року.
" Інфляція у 2011 р. знаходитиметься на рівні 10%, що є неістотним зниженням з 10,5%-11,5% цього року", - сказав аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Микита Михайличенко. Зростання інфляційних очікувань разом зі збільшенням соціальних витрат урядом, за його словами, стануть причиною зростання інфляції. При цьому протидіяти їй, за словами експерта, буде очікувана стабільність курсу гривні і повільне відновлення роздрібного банківського кредитування.
За прогнозом НБУ, валютний курс наступного року складе 8 грн../$1. Його коливання залежатимуть від стану платіжного балансу країни, довіри населення до національної валюти і банківської системи. "При сприятливому збігу обставин, тобто при помірному розширення дефіциту поточного рахунку, зниженні дефіциту бюджету, продовженні фінансування від МВФ і доступі реального сектора до позикових коштів, великих відхилень курсу гривні від нинішнього рівня бути не повинно", - прогнозує економіст ДІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська.
Між тим Нацбанк чекає уповільнення зростання української економіки наступного року. За його прогнозами, зростання ВВП в поточному році складе 4,1-4,3%, а в 2011-у зменшиться до 4%. Кабмін доки прогнозує збільшення ВВП на 3,7% в нинішньому році і 4,5% в 2011-м. Такі розрахунки збігаються із прогнозом Міжнародного валютного фонду (МВФ). За попередніми даними Держкомстату, в липні-вересні 2010 р. реальний валовий внутрішній продукт виріс на 3,5% в порівнянні з аналогічним періодом 2009 р. За оцінками Саливона, зростання реального ВВП в 2010 р. складе 4,1%.
У наступному році очікується уповільнення темпів зростання валового продукту. "Зростання економіки наступного року дещо сповільниться, до 4,5%, через відсутність сприятливої бази порівняння", - стверджує Бєлан. "Зовнішній попит залишиться локомотивом зростання української економіки в найближчій перспективі, хоча поступове поліпшення внутрішнього вжитку і інвестиційного попиту також надасть їй підтримку", - підсумувала аналітик.
Раніше Кабмін затвердив основні макропоказники розвитку країни на 2011 р., проте пізніше прем'єр Микола Азаров заявив, що уряд має намір їх переглянути. Причина повторного коректування економічних індикаторів - прагнення Кабміну сформувати держбюджет-2011 на основі Податкового кодексу. Сьогодні парламент розгляне його в другому читанні, а 2 грудня, за прогнозами першого віце-прем'єра Андрія Клюєва, Кабмін подасть на розгляд Ради проект держбюджету.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас