Балога потрапив у надзвичайну ситуацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Балога потрапив у надзвичайну ситуацію

Казна та Політика
2164
12 листопада президент України Віктор Янукович призначив нового міністра з питань надзвичайних ситуацій. Після відставки Нестора Шуфрича міністерство працювало з в.о. міністра на чолі. Так тривало до листопада, коли Янукович зупинив свій вибір на ще одному уродженці Закарпаття Вікторі Балозі. Останній не раз заявляв про свою опозиційність до діючої влади. Тепер його партія тріщить по швах: "Єдиний центр" починають залишати перспективні депутати.
Нова робота для сірого кардинала у відставці
Віктор Балога увійшов в історію незалежної України як сірий кардинал епохи Віктора Ющенка. Фактично, він став "ющенківським Медведчуком". Балога на посаді глави Секретаріату президента не раз виступав проти ініціатив Юлії Тимошенко, яка тоді була прем'єр-міністром України. Фактично, початок "коаліціади" - перманентного конфлікту серед правлячої коаліції БЮТ і НУ-НС пов'язують саме із конфліктом Балога-Тимошенко. Перший звинувачував екс-прем'єра у непрофесіоналізмі та популізмі. Тимошенко, у свою чергу, підозрювала Балогу у зв'язках з Партією регіонів і підготовці "широкої коаліції" між НУ-НС і ПР. Таке протистояння могло тривати нескінченно, якби у травні 2009 року Балога не пішов у відставку. Ще раніше - у лютому 2008 року Балога залишив склад президентської партії "Наша Україна". Спостерігачі такі кроки Балоги пов'язували, в першу чергу, з тим, що йому не вдалося повністю "замкнути на собі" всі інформаційні потоки у Секретаріаті президента і президентській партії. У політиці останньої в 2008 році намітився крен у бік БЮТ. Частина "нашоукраїнців" більше підтримувала прем'єр-міністра, ніж президента. У підсумку, Балога пішов. "Відставка - це не уникнення труднощів, а відкритий протест проти спроб наближених до Ющенка людей керувати Секретаріатом. Нікому і ніколи цього не дозволяв і не дозволю", - пояснив свій відхід він. Перед цим він застеріг Віктора Ющенка від участі у виборах президента України. Але йти з політики Балога не збирався - він продовжував активно розвивати свою партію. І результат не забарився: на місцевих виборах 2010 року Закарпаття віддало "Єдиному центру" більше 42% голосів. Таким чином, "ЄЦ" отримав 46 депутатських мандатів у Закарпатті. Що, втім, не дивно - рідний край був вотчиною Балоги ще до приходу до Секретаріату президента. Балога був мером Мукачевого, а також встиг побувати губернатором Закарпаття. Але і в кількох інших регіонах "ЄЦ" отримав депутатські мандати. Щоправда, не в такій кількості.
Однак місцевий рівень, судячи з усього, Балогу не задовольняв. Коли з посади міністра із надзвичайних ситуацій несподівано прибрали одного із найбільш вірних соратників Януковича Нестора Шуфрича, в інтерв'ю "Сегодня" Шуфрич неоднозначно дав зрозуміти - за його відставкою стоїть Балога. "Щоб не говорив Віктор Балога, але саме з ним була досягнута домовленість - замість входження депутатів-нунсівців до партії "Єдиний центр" у парламентській більшості їм буде надано декілька крісел. Перше, що вони попросили, було МНС. Але деякі фракції, що входять до більшості, ветували кандидатуру Балоги на цю посаду, і зробили неможливим голосування. І тоді було запропоновано представником "Єдиного центру" продемонструвати послідовність Партії Регіонів (Янукович і Азаров особисто говорили мені про ці домовленості) і звільнити посаду міністра з надзвичайних ситуацій, щоб вони не сумнівалися в тому, що наміри регіоналів серйозні ", - сказав тоді Шуфрич. Проте "ЄЦ" так і не увійшов до коаліції, а сам Балога "відмовився" від крісла міністра з питань надзвичайних ситуацій. Більше того, партія Балоги продовжила критикувати "регіоналів". Очевидно, це потрібно було для збору голосів протестного електорату на виборах. У тому ж Закарпатті, другою за популярністю політсилою виявилася саме ПР.
Зараз Балога прийняв пропозицію президента і став головою МНС. Така зміна в поглядах не випадкова. "Відмова" Балоги очолити МНС в липні була мотивована в першу чергу неможливістю такого варіанту. Справа йшла до повернення Конституції-96. Для того, щоб Балога обійняв посаду глави МНС, потрібна була згода всієї коаліції, в тому числі й комуністів.
Останні виступали різко проти такого кадрового оновлення уряду. Але після конституційної контрреформи президент отримав право одноосібно призначати на міністерські посади потрібних йому людей. У результаті - Балога знов міністр МНС. Основною причиною такого кадрового рішення влада називає "професіоналізм" голови "Єдиного центру" - Балога очолював міністерство у боротьбі з надзвичайними ситуаціями в 2005 і 2006 роках. "Він (Балога, - ред.) Свого часу довів, що є хорошим менеджером, навіть можна сказати топ-менеджером, і він хороший організатор, тому готовий підставити своє плече для виконання програми президента", - сказав заступник голови фракції ПР у парламенті Михайло Чечетов.
"Єдиний центр" - партія без майбутнього?
Фракція "Єдиного центру" - одна з найменших в парламенті - лише 6 народних депутатів. Так було до суботи 13 листопада, коли Леся Оробець - мабуть, найбільш популярний член "Єдиного центру" після Балоги написала заяву про вихід з партії. "Мені з Табачником не по дорозі. Відсьогодні я безпартійна", - написала Оробець у своєму блозі 13 листопада. Такий крок викликав неоднозначну реакцію серед соратників Оробець по партії. "Вона виявилася в політиці випадково, це була лише данина поваги її батькові. А раз вона прийшла випадково, то й піде так само. Загін не помітить втрати бійця. Іноді потрібно пожертвувати особистим на користь партійного, в цьому і полягає суть партійності ", - прокоментував "Комерсанту"ї ї відставку член "ЄЦ"Вадим Карасьов.
"Єдиний центр" навряд чи чекають потрясіння: призначення Балоги на посаду міністра з надзвичайних ситуацій не здатне вплинути на політику партії. Принаймні, так запевняє Карасьов. "Це не має відношення до партії, хіба що тільки в тій мірі, в якій Балога є лідером партії", - говорить політолог. Ні про яку беззастережну підтримку "регіоналів" мови і бути не може. "Мова не йде про вступ до коаліції з Партією регіонів або вступ в якісь політичні союзи. Мова не йде про те, щоб народні депутати "Єдиного центру" входили до парламентської більшості. Це рішення не політичне", - переконаний Карасьов.
Єдина причина, з якої президент вирішив призначити Балогу главою МНС - професіоналізм останнього, а ніяк не політичні "розклади". Тільки ось решта гравців на політичній арені в цьому не впевнені. "Хоча раніше депутати "ЄЦ" майже завжди голосували разом з ПР і тільки іноді займали власну позицію, то тепер цього "вільнодумства" не буде.
І Віктор Балога як "високий професіонал" буде тепер допомагати Президентові виконувати його обов'язки ", - говорить "нунсівець" Юрій Гримчак. Та й"регіонали"не проти отримати поповнення для коаліції. "Звичайно ж, ми не виключаємо входження депутатів "Єдиного центру" до більшості. І призначення когось на посаду міністра тут не причому. Вони б і так увійшли до більшості.
Просто після місцевих виборів усі зрозуміли, що Партія регіонів буде при владі як мінімум 10 років, і тому потрібно працювати спільно ", - упевнений Чечетов. Але не всі в ПР раді новому главі МНС. Син заступника Адміністрації президента Ганни Герман Микола подав у відставку, ледве дізнавшись, хто буде його безпосереднім начальником. "Цей рапорт був поданий відразу після того, як з'явився указ президента про нового керівника відомства", - сказала про вчинок сина найближча соратниця Януковича.
Незважаючи на коментарі "нунсівців" і "регіоналів", повернення Балоги у велику політику навряд чи варто пов'язувати зі зміцненням коаліції. 6 "єдиноцентристів" не зможуть замінити 26 комуністів, яким останнім часом все важче знаходити із "регіоналами" спільну мову.
Та й процес міграції "тушок" буде продовжуватися - перемога "біло-блакитних" у більшості регіонів не залишає іншого виходу деяким народним депутатам. Адже головне в українській політиці, як показує практика, захист інтересів не народу, а власного бізнесу. Альянс Балоги і Януковича в першу чергу пов'язаний із запеклою боротьбою, яку "ЄЦ" і ПР вели в Закарпатті. Ще на початку листопада Балога говорив про тиск, який здійснювався на його політсилу в регіоні, про те, як влада всіляко перешкоджала "Єдиному центру". У тому числі і силовими методами.
"Говорити, що чиниться тиск, - це значить не сказати нічого. Я б сказав жорсткіше. приїхав "посильний" із Києва разом з місцевою владою і силовиками робить все для спотворення результатів виборів", - говорив Балога 9 листопада. І ось після призначення на посаду глави МНС Балога різко змінює риторику. "У кожного з нас було своє бачення того, як отримати кращий результат на виборах", - говорить він на спільному садінні в Ужгороді з головою Закарпатського відділення ПР, а за сумісництвом і губернатором Закарпаття Олександром Ледидою.
Тепер Янукович може бути спокійний - 82 із 108 депутатів місцевої облради будуть втілювати політику "регіоналів" в області. Та й у Рівненській, Волинській, Хмельницькій, Львівській та Сумській області у ПР додалося соратників у місцевих радах. Нехай, небагато, але у споконвічній "вотчині ворога ПР" для регіоналів важливий кожен голос. Чи виграє від цього" Єдиний центр "? Навряд чи. Виборцям, які голосували за Балогу-опозиціонера, навряд чи припаде до смаку нова політика партії. А самого Балогу з часом чекає доля Сергія Тігіпка, рейтинг якого впав якраз після приходу до влади.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас