Євросоюз дасть гарантії кому завгодно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз дасть гарантії кому завгодно

Казна та Політика
1159
Як тільки гримнула іпотечна криза, Ірландія запропонувала гарантії своїм банкам і заспокоїла інвесторів, і в результаті підірвала сили власного бюджету. Те ж саме може відбутися й з Євросоюзом, пише Dow Jones Newswsires.
У своїй статті, опублікованій минулого тижня в газеті Wall Street Journal, Чарльз Форелль і Девід Енріч простежили всю сумну історію цих гарантій ірландського уряду. Досить буде сказати, що в жовтні 2008 р. влада Ірландії вважала, що мають справу з тимчасовою кризою ліквідності, тоді як насправді проблема була набагато глибшою. Банківський сектор країни розрісся занадто широко, і обзавівся надто великою кількістю поганих боргів.
Інвестори почали це розуміти, а уряд Ірландії виділяв банкам усе більше грошей, поки вони не почали нагадувати бездонну прірву. У грудні 2008 р. банк Anglo Irish Bank Corp. Отримав лише 1,5 млрд євро. Надалі ця сума зросла до 50 млрд євро всьому сектору. Кризою ліквідності заразилася й держава Ірландії.
Для Євросоюзу нещастя, що охопило ринки Ірландії, Греції та Португалії представляє реальну проблему. Якщо в результаті фінансової кризи ці країни будуть змушені покинути зону євро, це покладе кінець не тільки єдиній європейській валюті, але і європейському проекту в його існуючому вигляді.
Коли на початку поточного року Греції було відмовлено в доступі до ринків капіталу, а її боргова криза загрожувала перевернути з ніг на голову всю периферію Єврозони, Брюссель розробив програму із забезпечення фінансової стабільності Єврозони, щоб зупинити поширення кризи. І йому це вдалося. Упевнившись у тому, що за країнами, яких спіткало нещастя, стоять ЄС і МВФ, ринки підбадьорились, незважаючи на те, що розмір програми становив лише 440 млрд євро. Протягом декількох наступних тижнів спреди кредитних дефолтних свопів і прибутковості облігацій периферійних країн Єврозони різко скоротилися.
Пізніше інвестори переглянули своє відношення щодо цих гарантій, задавшись питанням, чи може програма із забезпечення фінансової стабільності Єврозони повністю покрити борги Ірландії, Греції та Португалії? Що відбудеться, якщо Іспанія й Італія - дві великі країни, які борються з рецесією, безнадійними боргами і, у випадку з Італією, величезним державним боргом, теж виявляться відрізаними від ринків капіталу? Хто тоді зможе забезпечити надійні гарантії?
Ситуація збільшилася опором Німеччини проти ідеї порятунку власників облігацій на гроші платників податків, зокрема своїх власних, тому що крім них допомагати більше нікому.
Останні продажі облігацій периферійних країн Єврозони пов'язані з побоюваннями їх власників, що їм доведеться зазнавати збитків, якщо програма із забезпечення фінансової стабільності Єврозони буде запущена в дію. Франція, Німеччина, Італія Іспанія та Великобританія (слова трьох останніх наскрізь просочені іронією) мали через зовсім інше. Нинішніх власників облігацій ніхто чіпати не збирався. Попросту виникло непорозуміння. Якщо щось піде не так, збитки, можливо, розділять майбутні власники облігацій.
І знову, здається, вдалося заспокоїти інвесторів. Цьому також сприяли швидко розвіяні чутки, про існування програми фінансової підтримки Ірландії вартістю 80 млрд євро.
Офіційний Дублін не одноразово спростовував інформацію про те, що планує скористатися грішми ЄС. Проте, джерела в єврозоні повідомили Reuters про те, що переговори про допомогу в цей час все-таки ведуться.
Один з експертів заявив: дуже імовірно, що Ірландія отримає фінансову допомогу з фонду ЄС, заснованого після того, як у травні Греції було надано допомогу в розмірі 110 млрд. євро.
"Переговори тривають і будуть використані гроші Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF); не буде ні скорочень вартості, ні реструктуризації або чогось у цьому дусі", - відзначило джерело. Інше джерело підтвердило інформацію про переговори.
Аналітики, опитані Reuters, вважають, що Ірландія може розраховувати на отримання приблизно 48 млрд. євро ($66 млрд.). Це менше, ніж сума, надана раніше Греції.
В рамках EFSF 16 держав єврозони можуть надати до 440 млрд. євро екстрених кредитів країнам-учасникам, що постраждали від кризи. Рятувальний механізм ЄС також дозволяє використати 60 млрд. євро, отриманих від усіх 27 країн Євросоюзу, і 250 млрд. євро або більше, наданих Міжнародним валютним фондом.
Міністр юстиції Ірландії Дермот Ахерн заявив, що його країна не виключає можливості того, що можливо, необхідно буде звернутися до Європи за допомогою у вирішенні своїх проблем боргової кризи, але поки офіційних звернень за допомогою не було.
Прес-секретар департаменту фінансів пояснив, що ведуться постійні контакти із закордонними колегами "на тлі існуючих ринкових умов", але повторив, що жодного прохання про зовнішню допомогу нікому не подавалося. Деякі аналітики протягом останніх двох днів заявляли, що переговори про можливу допомогу однак ведуться і що Ірландія навряд чи зможе протриматися без сторонньої допомоги.
Європейський союз переконує Ірландію прийняти допомогу у фінансуванні, щоб запобігти сценарію в грецькому стилі, при якому бюджетні проблеми в одній країні переростають у кризу всієї зони євро. Ахерн назвав домислами всі публікації в пресі про ведення переговорів для надання фінансової допомоги Ірландії. За його інформацією зараз ніяких переговорів не відбувається. Їх не ведуть ні прем'єр-міністр Брайан Коуен, ні міністр фінансів Брайан Леніхан.
Ірландія може стати другою країною зони євро після Греції для отримає міжнародної фінансової допомоги. Але всі фінансові чиновники Ірландії заперечували таку можливість. Міністр підприємництва, торгівлі та інновацій Батт О'кіф заявив, що його країна зможе впоратися з бюджетним дефіцитом власними силами.
Він додав, що Міжнародний валютний фонд підтвердив можливість того, що Ірландія зможе впоратися із кризою власними зусиллями.
Ринок європейських облігацій і кредитних дефолтних свопів оживився перш, ніж знову впасти.
Чи можуть ці гарантії спрацювати? Якщо мова йде лише про відновлення впевненості інвесторів - так. Але існує реальний ризик нової кредитної кризи. Якщо Ірландія, Греція та Португалія не зможуть упоратися з існуючим боргом, необхідно буже або їх рятувати, або наполягати на їх дефолті. Зважаючи на все, цим країнам не вдасться покрити свої борги за рахунок коштів платників податків. Так, при нинішніх ставках, Греція змушена виплачувати іноземним кредиторам близько 10% ВВП тільки у вигляді відсотків.
Дефіцит бюджету Греції в 2006-2009 роки виявився вищим, за дані, які наводилися раніше. Такий висновок міститься у звіті аудиторської комісії, у яку ввійшли представники МВФ та Євросоюзу.
Раніше показник уже корегувався вбік підвищення. За останнім даними, дефіцит бюджету республіки склав в 2006 році 5,7% ВВП (проти раніше - 3,6%), в 2007-м - 6,4% ВВП (проти 5,1% ВВП), в 2008-м - 9,4% ВВП (проти 7,7% ВВП), а в 2009-м - 15,4% ВВП ( проти 13,6% ВВП). Експерти прогнозують, що показник для поточного року складе 9,4% ВВП проти очікуваного раніше 8,1% ВВП.
Дані аналізу повинні слугувати підставою для надання Афінам третього траншу в розмірі 9 млрд євро в рамках програми фінансової допомоги країні, яка опинилася на межі бюджетно-боргової кризи.
На минулому тижні прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу звернувся до міжнародних кредиторів республіки із проханням продовжити терміни виплати раніше наданих позик. Очікується, що розрахунок за притягнутими запозиченнями буде здійснений до 2015 року.
На сьогодні сукупний зовнішній борг країни оцінюється в 130% ВВП. Нагадаємо, обсяг допомоги, яку запросили Афіни щоб уникнути дефолту з державних облігаційх становить 110 млрд євро.
Греція закладе в бюджет 2011 року додаткове скорочення витрат, еквівалентне приблизно 2% ВВП, заявив високопоставлений урядовий чиновник після позачергового засідання кабінету міністрів напередодні візиту в Афіни інспекторів Європейського союзу та Міжнародного валютного фонду.
Цього року Греція не виконає план із зниження бюджетного дефіциту до 7,8% ВВП, заявив в інтерв'ю Reuters інший урядовий чиновник. За його словами, країна шукає способи досягти планових показників наступного року перед поданням остаточного проекту бюджету, запланованого на 18 листопада.
Відповідаючи на запитання про заходи, які почне уряд, чиновник заявив: "В основному йому доведеться скорочувати непотрібні витрати і реорганізовувати державний сектор".
Тому що дефолт буде означати негайний розпад Єврозони, ці країни будуть рятувати.
Німеччина разом з Голландією і, можливо, Францією, зможуть покрити частину боргу Ірландії, Греції та Португалії так, щоб частину, яка залишилася, ці країни змогли виплатити за рахунок коштів своїх платників податків.
Але чи вдасться їм вирішити проблему структурного дефіциту бюджету? Чи тішитиметься їх населення, довідавшись, що в Єврозоні вони - бідняки, тоді як вони звикли про себе думати, як про багатіїв? Чи приємно буде Іспанії й Італії спостерігати, як допомагають іншим? Чи не звернуться й вони за допомогою?
Німці не захочуть грати в цю гру вічно. Незабаром вона їм набридне.
Дивлячись на Ірландію і її банки, жителі Німеччини замислюються, що ж буде з ними, якщо вони як і раніше будуть усім допомагати і забезпечувати гарантії.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас