Допомога ЄС може бути надана ірландським банкам, а не уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Допомога ЄС може бути надана ірландським банкам, а не уряду

Казна та Політика
179
Ірландія, яка останнім часом відкидала будь-які припущення про можливість екстреної допомоги з боку ЄС, вперше дала зрозуміти, що готова розглянути пропозиції Брюсселя із підтримки ірландських банків, повідомляє агентство Bloomberg.
Ірландський прем'єр Брайан Коуен увечері в понеділок сказав, що не відкидає обговорення питання про підтримку банків під час зустрічі у вівторок з міністрами фінансів країн єврозони.
"Ми обговорюємо з партнерами, як краще підтримати стабільність фінансової і банківської системи - забезпечити це в наших загальних інтересах", - сказав він в інтерв'ю телеканалу RTE.
Він підкреслив, що Дублін не звертався за допомогою, і що країна, не дивлячись на 30-відсотковий дефіцит бюджету, забезпечена фінансуванням аж до червня. До цих пір керівництво країни заперечувало будь-які переговори з ЄС з питання допомоги.
The Wall Street Journal, посилаючись на офіційних осіб у Брюсселі, пише, що надання допомоги в рекапіталізації ірландських банків, які стали головним джерелом фінансових проблем країни, може стати компромісом.
Це дозволить уряду заявити, що підтримки потребують банки, але не уряд.
На думку багатьох, превентивний характер дій відносно Ірландії дозволить уникнути повторення багатоактної грецької драми, під час якої Греція виявилася на межі банкрутства, а зона євро - на межі розпаду.
Прибутковість 10-річних ірландських держпаперів впала до 8,10% в понеділок з 8,48% в п'ятницю і 9,25% в четвер.
У вівторок міністри фінансів ЄС будуть тиснути на Ірландію і Португалію, аби ті виклали детальний план зі зниження боргового навантаження, пише Financial Times.
Занепокоєння довкола боргових проблем периферійних країн єврозони підігріли недавні заяви міністра закордонних справ Португалії Луїша Амаду, який в інтерв'ю місцевому тижневику обговорював перспективи виходу Португалії з єврозони в разі подальшого посилення боргових і бюджетних проблем країни.
Проти стабілізації ринків зіграла і заява прем'єр-міністра Греції Георгіоса Папандреу про те, що його країні може знадобитися продовження екстреного кредиту від ЄС і МВФ на 110 млрд євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас