Інвестори зачекають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори зачекають

Казна та Політика
473
Законодавчі ініціативи нової влади ускладнили вхід інвесторів до України. Це на 14,3% менше порівняно з аналогічним періодом 2009 р. Експерти вважають, що збільшення інвестицій в нашу країну поновиться лише в 2012 р.
У січні-вересні 2010 р. іноземні інвестори вклали в українську економіку $3,423 млрд. прямих інвестицій. Для порівняння: лише за шість місяців 2009 р. в економіку України надійшло $4,3 млрд., а за відповідний період 2008 р. - $8 млрд.
При цьому інвестори цього року забрали з країни $0,628 млрд. Таким чином, чистий приплив іноземного капіталу за три квартали поточного року склав $2,795 млрд.
За спостереженням аналітика ІГ "Сократ" Олександра Саливона, галузева структура іноземних інвестицій в третьому кварталі досить сильно змінилась. У січні-червні кошти надходили переважно у реальний сектор економіки, тоді як в липні-вересні пріоритет змістився у бік банківської сфери. Причому в четвертому кварталі ця тенденція імовірно продовжилась.
"Зміни (у структурі надходження прямих інвестицій) пов'язані із процесом докапіталізації банків іноземними фінансовими структурами, представленими в Україні", - пояснює економіст ДІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська. Причому не йдеться про прихід нових інвесторів. Обсяг інвестицій, притягнених в інші сектори економіки за три квартали (наприклад, у виробничу діяльність), досить скромний: близько $1 млрд. проти $1,7 млрд. інвестицій в банківський сектор.
"В цілому за рік було мало поліпшень у інвестиційному кліматі. Не було зроблено значних кроків для поліпшення поточної ситуації", - говорить головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Белан. Зміни в оподаткуванні, заплановані в Податковому кодексі, за її словами, не сприяють припливу інвестицій. Інвестори зайняли вичікувальну позицію, й істотного припливу прямих інвестицій можна буде чекати лише після прийняття Податкового кодексу.
До того ж проблема у загальному економічному застої країни: зростання ВВП з початку року склало всього 3,5% при торішньому обвалі на 15%. "Інвестування передбачає вкладення капіталу з метою отримання доходу. Зараз інвесторам буде нелегко отримати дохід (у Україні). Тому Україна не є прийнятною територією для імпорту капіталу", - говорить директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін. Українська держава повинна продемонструвати світовій інвестиційній спільноті відносну стабільність національної валюти, низький рівень дефіциту бюджету і упевнені темпи зростання ВВП, вважає економіст.
"Але навіть після економічної стабілізації буде потрібно досить багато часу, аби до України почали надходити значні суми іноземних інвестицій. Єдине, що може спровокувати швидкий приплив інвестицій, - це прискорення процесу приватизації", - говорить Ірина Піонтковська. Нагадаємо, що в 2010 р. не сталося жодної крупної приватизаційної операції.
"Попри те, що надходження прямих іноземних інвестицій до України в 2010 р. було млявим, в 2011 р. можна чекати вкладень у розмірі $6-7 млрд.",- прогнозує Олександр Саливон. І, швидше за все, як говорить експерт, приплив спостерігатиметься завдяки збільшенню капіталу банківським сектором.
Крім того, за прогнозами експертів, найближчим часом збільшаться капіталовкладення в металургію, хімічну галузь та АПК. Причому в першу чергу капітал буде находити із Росії. Повернення західних інвесторів до України, на думку багатьох експертів, можливе лише до кінця наступного року.
"Тільки за підсумками 2011 р. можна буде судити про подальше інвестиційне майбутнє країни", - вважає Олена Белан. За її словами, інвестиції, притягнені до 2012 р., не свідчитимуть про якусь довгостроковість вкладень інвесторів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас