Юросіб просять відзвітувати про власників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юросіб просять відзвітувати про власників

Казна та Політика
1141
Банкіри говорять, що завжди просили клієнтів розкривати таку інформацію, правда, про реальних власників ніколи не йшлося.
НБУ змінює "Інструкцію про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах". У проекті змін передбачається пункт про обов'язкову вимогу розкриття структури власності компаніями, що відкривають банківський рахунок. "Банк додатково до документів, які передбачені цією Інструкцією для відкриття рахунку юридичної особи, зобов'язаний просити у клієнта інформацію про склад органів управління юридичної особи, його власників істотної участі і контролерів юрособи", - говориться у проекті документа.
Ця вимога - не новина для ринку. "На даний момент на підставі ст. 64 закону "Про банки і банківську діяльність" (від 20 вересня 2001 р. №2740-III) при відкритті рахунку юридичними особами банки ідентифікують власників бенефіціарів, тобто фізичних осіб, які прямо або побічно володіють 10% і більше власності юридичної особи-клієнта", - говорить Олег Кравчук, глава управління комплаенс-контролю "Піреус Банку" (управління займається дотриманням регуляторних вимог).
Його слова підтверджують юристи інших банків. Причому аналогічні норми містяться у законі "Про попередження і протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму", нагадує начальник відділу із відкриття рахунків банку "Південній" Ольга Самаркіна. Банки, як відомо, є суб'єктами первинного фінансового моніторингу, а тому зобов'язані самостійно здійснювати класифікацію клієнтів за відповідними критеріями і повідомляти Держфінмоніторинг про підозріл операції і клієнтів.
Банкіри запевняють, що завжди вимагали від корпоративних клієнтів розкривати дані про їх бенефіціари. "Даними змінами в Інструкції Нацбанк просто привів у відповідність з чинним законодавством свої положення та інструкції, щоб у банків не виникало сумнівів про те, відповідно до яких норм вони зобов'язані діяти (при фінансовому моніторингу,- авт.)",- говорить начальник відділу продажів і обслуговування корпоративних клієнтів банку "Бізнес Стандарт" Андрій Гончаренко.
Втім як говорить юрист ЮФ "Ільяшев і Партнери" Андрій Конопля, інформацію про банківських клієнтів умовно можна розділити на дві категорії: офіційну і неофіційну. "Природно, офіційна інформація перевіряється, наприклад, отриманням виписки із Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців", - говорить він. Тобто таку інформацію юрособи приховувати ніколи і не намагалися. "А ось неофіційну інформацію, наприклад, про реального власника, перевірити складно. Тому юридичні особи, я думаю, не називатимуть реальних власників", - говорить він.
А це означає, що реально ні для банків, ні для юросіб, що відкривають рахунки, нічого не зміниться, й інформація про власників компаній як і раніше носитиме формальний характер.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас