Кінах: Податковий кодекс може повністю знищити бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінах: Податковий кодекс може повністю знищити бізнес

Казна та Політика
5975
В остаточному варіанті проекту Податкового кодексу України залишається декілька статей, які повністю знищать напрацьовану систему малого та середнього бізнесу.
Про це заявив під час засідання економічної ради Українського союзу промисловців і підприємців голова УСПП Анатолій Кінах.
"Підсумовуючи роботу, проведену в робочих групах при державних органах влади, ознайомившись з остаточним проектом порівняльної таблиці до другого читання, представленої Комітетом Верховної Ради з питань податкової та митної політики, фахівці економічної ради, представники підприємництва висловлюють глибоке занепокоєння щодо недотримання узгоджених питань у робочих групах, відсутність діалогу між владою і бізнесом, послідовності кроків влади", - зазначив Кінах.
За його словами, незважаючи на позитив, який на першому етапі спостерігався при доопрацюванні проекту Податкового кодексу, і на те, що низку пропозицій УСПП було враховано, в його остаточному варіанті залишається декілька статей, які повністю знищать напрацьовану століттями систему малого та середнього бізнесу, змусить бізнес піти в тінь, скорочувати робочі місця і платити заробітну плату в конвертах.
Кінах також повідомив, що економічна рада УСПП підготувала звернення до Президента України, Голови Верховної Ради, Прем'єр-міністра з вимогою врахувати напрацьовані пропозиції та зауваження підприємницького співтовариства до проекту Податкового кодексу.
Зокрема, до проблемних питань в УСПП відносять питання, пов'язані зі значним скороченням видів діяльності, які дають право на застосування спрощеної системи оподаткування. Також в проекті Податкового кодексу не передбачена можливість виведення з тіні заробітної плати у зв'язку зі зниженням податкового навантаження на фонд зарплати шляхом зменшення розміру обов'язкових соціальних внесків, підкреслюють в УСПП. Крім того, відсутні норми, спрямовані на підтримку вітчизняного товаровиробника; механізм автоматичного відшкодування ПДВ містить такий перелік критеріїв, який не дає права для його автоматичного відшкодування багатьом підприємствам.
"Передбачається впровадження малопрогресивної шкали податку на доходи фізичних осіб шляхом застосування ставок податку 15% до суми доходу, що не перевищує розмір десяти мінімальних заробітних плат, і 17% - до суми, яка перевищує. Також проектом неприпустимо обмежуються права осіб на добровільну реєстрацію платником податку на додану вартість у разі, якщо така особа не проводить оподатковувані операції або проводить їх стосовно осіб, які не є платниками ПДВ", - зазначено у зверненні економічної ради УСПП.
Нагадаємо, сьогодні, 15 листопада, на сайті Верховної Ради України з'явився текст проекту Податкового кодексу N7101-1, підготовлений до другого читання.
Розгляд проекту Податкового кодексу планують розпочати у вівторок, але не з самого ранку. На даний час у проекті порядку денного на поточний пленарний тиждень проект Податкового кодексу (N7101-1) стоїть 29-м. Голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Віталій Хомутинник пропонує продовжити робочий день у вівторок, щоб завершити розгляд Податкового кодексу.
11 листопада відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, за підсумками якого було прийнято рішення рекомендувати парламенту прийняти у другому читанні проект Податкового кодексу України (N7101-1).
Нагадаємо також, що підприємці готують на 16 листопада акцію протесту проти проекту Податкового кодексу. Організатори акції просять зібратися представників бізнесу о 9:00 на площі Незалежності в Києві. На 10:00 заплановано похід до Верховної Ради.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас