Євросоюз стане інтернет-залежним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз стане інтернет-залежним

Казна та Політика
389
З 1 січня 2011 року Євросоюз буде вимагати в обов'язковому порядку подавати в електронній формі попередню митну інформацію про імпортовані в ЄС вантажі або транзитні товари. Дані необхідно буде направляти в європейські митні структури за одну-чотири години до фактичного прибуття товару на територію ЄС. Більшість великих українських експортерів готові до електронного декларування, кажуть митні брокери.
Вони вважають, що Україна також повинна розширити перелік країн, з якими обмінюється попередньою інформацією в електронному вигляді.
Минулого тижня Єврокомісія оприлюднила на своєму сайті нагадування про введення нових правил інформування про вантажі, які ввозяться на територію ЄС, і транзитних вантажах. З 1 січня 2011 року нова система попереднього митного інформування (New Computerised Transit System; NCTS) зобов'яже суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності надавати в митні органи країн ЄС декларації виключно в електронному вигляді для контролю за імпортом/транзитом.
Час подачі попередньої декларації залежить від виду транспорту, яким перевозиться вантаж. Якщо це автомобільні перевезення, дані повинні бути надані не менш ніж за годину до прибуття на територію ЄС, залізничні та водні - за 2 години, авіаційні - до відправлення літака (при тривалих рейсах - за 4 години до прибуття літака), морські - за 4 години до відправлення; якщо перевезення здійснюються між країнами-сусідами ЄС або шлях не перевищує добу - за 2 години.
Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності мали можливість підготуватися до нової системи подачі інформації - перехідний період діяв з 1 липня 2009 року. Нові правила актуальні і для України, бо ЄС не передбачає будь-яких винятків, пояснили в Держмитниці. Про ступінь готовності експортерів до роботи в системі NCTS у відомстві не знають, але вважають, що митний контроль буде спрощений.
Багато великих експортерів і перевізники вже відповідають новим умовам. За словами митного брокера Бориса Магаричева, посольства країн-учасниць ЄС надали для цього безкоштовне програмне забезпечення. Підприємства, проігнорували вимогу ЄС, зможуть виконати його при безпосередній відправленні вантажу за допомогою прикордонних брокерів. "Звичайно, доведеться почекати кілька годин і заплатити за послугу кілька сотень євро. А якщо була відправлена попередня декларація, процес проходження контролю займе не більше півгодини", - повідомив Магаричев.
У галузевих асоціаціях, компанії яких працюють на експорт, не змогли розповісти про готовність до роботи в нових умовах. Директор асоціації "Укргорілка" Іван Жолнер припускає, що, оскільки підприємства давно співпрацюють з країнами ЄС, для спрощення своєї роботи вони і так подають декларації в електронному вигляді. Експерти впевнені, що Україна також повинна розширити вимоги до імпортованої продукції.
"Ми повинні прийняти взаємні рішення, можливо, тоді при ввезенні вантажів в Україну не буде занижуватися митна вартість, і ми зможемо працювати в конкурентних умовах", - вважає голова правління Української асоціації підприємств легкої промисловості "Укрлегпром" Валентина Ізовіт. Зараз Держмитниця обмінюється попередньою інформацією з митними службами Росії, Білорусії і Молдавії. Відомство давно намагається налагодити цю роботу з ЄС і Китаєм.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас