Нові податки приймуть до кінця тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові податки приймуть до кінця тижня

Казна та Політика
4041
Чотиримісячна епопея прийняття Податкового кодексу виходить на фінішну пряму. У вівторок парламент почне розгляд цього - мабуть, більш важливого для народу, ніж Конституція, - документа в другому і вирішальному читанні. "На погоджувальній раді буде прийнято рішення розглядати кодекс із вівторка", - говорить перший заступник голови фракції Партії Регіонів Михайло Чечетов.
Прийняти кодекс за один день регіонали не планують. "Навколо цього документа накручено багато міфів, і якщо ми будемо продавлювати прийняття кодексу швидко, то лише дамо опонентам у руки козир, - продовжує Чечетов. - У наших інтересах і в інтересах суспільства, щоб відбулася відкрита дискусія. Так ми зруйнуємо міфи про те, що Податковий кодекс погіршує життя людей ".
Втім, про те, що для частини населення життя стане складнішим, говорять навіть ті, хто планує його підтримати. "Автори документа з Кабміну і не приховують: їх мета - ліквідувати дрібних торговців-мішочників як клас, - говорить нардеп-комуніст Євген Царьков. - Тому, хоча проект, підготовлений до другого читання, для малого і середнього бізнесу кращий, ніж той, що був у першому читанні, він все одно гірший для них, ніж нинішня ситуація. Звичайно, в процесі ухвалення ми ще спробуємо щось виправити, але філософія документа залишається незмінною: великий бізнес намагається прибрати конкурентів. Тим не менш кодекс приймати треба - бо зараз бухгалтерію вести просто неможливо. Врешті-решт, правки можна вносити і навесні ".
Кодекс потрібен і ще з однієї причини: через нього відкладається внесення бюджету-2011. "Він уже верстається на основі проекту Податкового кодексу, - пояснює Чечетов. - Звичайно, після прийняття остаточної версії кодексу доведеться вносити зміни, але це займе трохи часу. Думаю, до кінця цього тижня Податковий кодекс буде прийнятий, а вже на наступному пленарному тижні - з 30 листопада по 3 грудня - почнеться розгляд бюджету ".
За словами Чечетова, основні положення кодексу будуть діяти вже з 1 січня 2011 року. "Звичайно, є певні складнощі з тим, що до початку дії кодексу залишиться лише півтора місяця, за які всі нормативні документи підготувати не встигнуть. Тому в перехідних положеннях буде прописаний певний часовий люфт для деяких норм кодексу".
Єдиний податок: або підвищення, або касовий апарат
Одна з ключових норм проекту - про єдиний податок. На даний момент право працювати на ньому мають приватні підприємці з річним обігом не вище 500 тис. грн. У варіанті кодексу, прийнятому в першому читанні, цю цифру знизили до 300 тисяч, проте тепер Мінфін і податкова знайшли компроміс: при обороті в 300-600 тисяч можна залишатися на єдиному податку, але поставивши собі касовий апарат (виділяється державою) і товарно- касову книгу.
Втім, у підсумку ця норма може змінитися. "70% штрафів податкова виписує саме на касових апаратах і книгах. Мабуть, на цьому і хочуть заробляти, - каже член податкового комітету Ради комуніст Євген Царьков. - Природно, податкова хоче отримати можливість перевіряти половину" єдинників"(а це 2 млн осіб!). Однак багато депутатів упевнені, що підприємцю простіше буде заплатити підвищений податок, ніж мати постійний головний біль у вигляді перевірок. Тому є ідея ввести градацію єдиного податку: наприклад, при обігу до 300 тисяч платиться 20-600 грн., а при 300-600 тисяч - 1000 грн. Шанси її втілення - 50/50 ".
"Звичайно, краще платити підвищений податок, ніж мати справу з апаратом і товарно-касовою книгою, - говорить підприємець з ринку "Оболонь" Борис Боклан. - Що таке касовий апарат? Немає електрики - закривай кіоск і йди додому. Та й наші морози вони не витримують - торгуємо на вулицях. А товарно-касова книга - це взагалі жах: щоб її правильно оформляти, потрібно мати бухгалтера. Тому, якщо все-таки приймуть таку норму, багато хто просто закриються ".
Ще одна істотна зміна стосується взаємодії підприємств з "єдинниками": якщо раніше оплату їх послуг проводили за статтею "витрати", то тепер будуть розплачуватися з прибутку. Це зроблено для того, щоб підприємствам було невигідно оформляти своїх співробітників як "єдинників" (і не платити податки на зарплату). "Ця норма пройде - за неї Мінфін і податкова тримаються намертво", - говорить Царьков.
Проте ефекту від неї може виявитися замало. По-перше, податок на прибуток у 2011-у за новим кодексом буде 23% (з зниженням до 2014-го до 16%), а це все одно в два рази менше, ніж податки із зарплат, по-друге, підприємства з обігом до 3 млн. взагалі на 5 років отримують ставку податку на прибуток 0%, тобто їм буде все одно - проводити послуги "єдинників" як витрати або як доходи.
Податківець залишився всемогутнім
На думку нардепів, права податкової до другого читання фактично не змінилися. Комуніст Царьков каже, що податковій причепитися до торговця стане простіше: наприклад, каса не сходиться з вибитими чеками або талони не підклеєні в обліковій книзі. Виросте вал штрафів, нехай невеликих (до 10 000 грн.). Якщо дрібний підприємець заплатить 1-2 штрафи на місяць, він закриє бізнес і буде змушений найматись до великого капіталу.
Скасування раптових перевірок і заборона на виїмку документів і арешт рахунків - це добре, але з'явилися перевірки "фактичні", що по суті - те ж саме, вважає нардеп Ксенія Ляпіна.
Ще один момент - введення перевірки трудових відносин: тепер у кожного реалізатора повинні бути на руках трудовий договір, накладна - що власник товару передав йому на реалізацію саме цей товар. "Торговцю знадобиться імітація складу (зараз у багатьох спрощенців товар зберігається вдома). Це виправдано у великому і середньому бізнесі, але якщо є один господар і 5 продавців, він тільки те й буде робити, що виписувати накладні на кожен ящик. Таким хитрим способом хочуть вижити малий бізнес ", - вважає Ляпіна.
Київський підприємець-спрощенець Михайло Жихарєв, у якого два кіоски з продуктами, говорить, що навіть після введення касових апаратів буде продавати з-під поли, тому що легально конкурувати з великими магазинами не може: "Мережі супермаркетів беруть у постачальників величезні партії товару і мають солідні знижки, а для мене оптова ціна вище на 8-10%. Щоб вижити, доводиться не показувати частину обігу, платити продавцям зарплату в конверті. Схоже, доведеться згортати бізнес ".
Транспортний збір
У новому ПК не буде щорічного транспортного збору (ТЗ), який зараз стягують з власників транспортних засобів (для найпоширеніших легкових авто з об'ємом двигуна до 1,6 л він складає до 80 грн. / рік). Тепер ТЗ новому власнику доведеться платити один раз - при купівлі авто (все одно, нового або б/в). Скасування ТЗ компенсують подорожчанням бензину, ввівши акциз на паливо (50 євро/т), що, за розрахунками експертів, підніме його ціну на 40-60 коп./л. Це перекриє економію водіїв на скасуванні ТЗ. Якщо власник Сhevrolet Niva (об'єм двигуна - 1,7 л) наїжджає 1000 км/місяць, а ТЗ за авто 119 грн./рік, то на дорожчому на 50 коп. бензині він проїздить 119 грн. в перші 2 місяці (при витраті палива 11 л на 100 км). Тобто його додвитрати зростуть у 5 разів. А власника "Ланоса" (1,5 л, ТЗ - 75 грн., витрата палива 10 л на 100 км) - в 8 разів!
Не вирішено питання, як бути з тими, хто звільнений від оплати ТЗ - учасники ВВВ, бойових дій, чорнобильці. Царьков говорить, що, швидше за все, пільговикам з автомобілями видадуть талони терміном дії 1 рік на бензин або гроші на його покупку з розрахунку 100-200 л / місяць (на них можна проїхати 1000-2000 км). Мається на увазі, що ті, хто їздить більше 2000 км / місяць, мають на це кошти. Аналітик МЦПІ Олександр Жолудь говорить, що в товарах вартість палива складає до 25%, і продукти чекає подорожчання.
Податок на розкіш і на великі зарплати
У новому ПК повинні затвердити податок на розкіш. За словами Царькова, вдалося відстояти високі податки на квартири площею понад 120 кв.м (пропонували понад 300 кв.м). Не віднесені до розкоші приватні господарства від 250 до 500 кв.м (наприклад, у господаря є великий корівник), а ось більше 500 м - віднесені. Профільний комітет ВР пропонує вважати розкішшю авто, мотоцикли і яхти ціною більше 50 тис. євро (550 тис. грн.). Під цю вартість не підпадають спортивні яхти і мотоцикли, якими володіють небагаті люди. А ось особисті гелікоптери хочуть-таки обкласти податком у 10% від їх залишкової вартості.
Пройшла пропозиція про зниження прибуткового податку з нинішніх 15% до 13% для тих, хто заробляє менше двох мінзарплат (1814 грн.) Щоб компенсувати недонадходження до бюджету, підвищать прибутковий податок із 15% до 16% для тих, хто одержує 5-10 мінзарплат (до 9070 грн.) і до 17% - для тих, хто має більше 10 мінзарплат. За його словами, це не відведе зарплати в тінь, тому що плата за переведення в готівку - більше 2% від суми.
Страхкомпанії переведуть на загальну систему оподаткування з 1.01.2012, а в 2011-му вони, як і раніше, будуть платити 3% від страхових премій (зібрана із застрахованих сума грошей). Розроблено механізм автоматичного відшкодування ПДВ через 20 днів після його сплати. Для цього фірма повинна відповідати 15 умовам, головні з яких: вона не повинна бути банкрутом, не повинна мати боргів зі сплати податків, в ній повинно бути не менше 20 співробітників з окладами в 2,5 мінзарплат (2268 грн.) І більше. На думку Ляпіної, це влаштовує лише великий бізнес.
Дмитро Коротков, Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас