Трубна справа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Трубна справа

Енергетика
784
Росія побоюється демпінгу з боку українських виробників труб. Мінпромторг РФ запропонував продовжити дію і збільшити розмір ввізних мит на цю продукцію. Проти нових фіскальних заходів виступають російські нафтовики, але міністерство, схоже, більш схильне захищати інтереси трубних компаній. Найважче нові мита, в разі їх схвалення, позначаться на роботі трубно-колісної компанії "Інтерпайп".
Строк дії мит на імпорт українських лінійних труб, введених Росією в 2005 році, закінчується 31 грудня. Але в червні 2010 року почалося нове розслідування ініційоване Фондом розвитку трубної промисловості РФ. В п'ятницю Міннпромторг РФ опублікував його результати і запропонував продовжити до 2015 року дію антидемпінгового мита на імпорт труб з України. Мито на обсадні труби пропонується збільшити з 11,4% до 18,9%, на насосно-компресорні - з 18,1% до 19,9%, на нафтогазопровідні і горячодеформовані загального призначення - з 8,9% до 19,4-37,8%. Збереження мит на котельні і підшипникові труби не передбачається. Рішення про затвердження нових мит має бути прийняте до кінця року.
Необхідність введення нових фіскальних платежів російська сторона пояснює тим, що антидемпінгова маржа при постачаннях українських труб перевищує розмір мит. Їх відміна може "завдати збитку галузям російської економіки", говориться у документі Мінпромторгу. Примітно, що не всі в Росії підтримують цю ініціативу. Раніше "ТНК-ВР Холдинг", "Газпром нефть" і "Роснефть" звинувачували російських трубників в значному зростанні цін на їх продукцію і затримці постачань. Зазначимо, українські виробники раніше заявляли, що відсутність конкуренції на російському ринку стимулюватиме зростання цін на трубну продукцію.
За даними Фонду розвитку трубної промисловості РФ, обсяг російського ринку труб оцінюється в $3-4 млрд, частка українських труб - в $250-300 млн. Найбільшими виробниками лінійних труб (до 820 мм) в Україні є трубно-колісна компанія "Інтерпайп" і Дніпровський трубний завод (ДТЗ; входить до ІСД).
Віце-президент "Індустріальної групи" (управляє активами ІСД) Олександр Пилипенко говорить, що для ДТЗ російський ринок не є пріоритетним. Підприємство орієнтується в першу чергу на ринки ЄС і далекого зарубіжжя. Продовження терміну дії і підвищення розміру мит більше позначиться на "Інтерпайпі", який поставляє до Росії біля третини своєї продукції. Ці постачання, за оцінками Alfa Capital, приносять компанії близько 20% загальної виручки. "Інтерпайпу" буде непросто компенсувати, по суті, закриття основного ринку збуту, вважає заступник керівника департаменту із питань гірничо-металургійного комплексу ДП "Держзовнішінформ" В'ячеслав Попов. "Компанії було б слід активніше використовувати потенціал лобіювання своїх інтересів на російському ринку через споживачів українських труб, а також працювати над диверсифікацією продуктового ряду і ринків збуту", - говорить він.
В "Інтерпайпі" від коментарів відмовилися. Але схоже, в компанії вже планують диверсифікацію постачань. Нагадаємо, в I півріччі 2010 року "Інтерпайп" підтвердив кваліфікацію своїх труб в міністерстві нафти і газу султанату Оман, нафтогазовидобувних компаніях ADCO (ОАЕ), EGPC (Єгипет) і KOC (Кувейт). Крім того, нещодавно компанія пройшла аудит одного із найбільших у світі дистриб'ютора труб - Van Leeuwen Pipe and Tube Group.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас