Кудрін: Реанімації золотого стандарту не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрін: Реанімації золотого стандарту не буде

Казна та Політика
458
Світова фінансова система вже не повернеться до золотого стандарту. Таку думку висловив віце-прем'єр, міністр фінансів Росії Олексій Кудрін в інтерв'ю Russia Today у відповідь на питання про ініціативу президента Світового банку Роберта Зелліка із реформування валютної системи для збільшення в ній ролі золота.
"У сучасному світі неможливо прив'язати валюти до жодного металу, або сировини, або якогось іншого ресурсу. Це вже минуле століття валютних систем", - констатував Кудрін, уточнивши, що зараз йдеться про зворотну динаміку.
"Ці валютні курси мають бути гнучкими, а це означає, що жорсткої прив'язки до натуральних ресурсів типу золота не передбачається", - зазначив фінансист, додавши, що перехід низки країн на мультивалютні розрахунки реальний.
"Я вважаю, що в майбутньому, у міру глобалізації економіки, важливість створення кошика світових валют зросте. Але до цього ми йтимемо багато років", - прогнозує міністр.
На поточному тижні Зеллік закликав до створення нової скоординованої валютної системи, яка покликана замінити моделі плаваючих курсів "Бреттон-Вудс II". Особливе місце у запропонованій моделі, на думку банкіра, повинне зайняти золото. Свої міркування з цього питання він висловив на сторінках британської Financial Times.
Разом з тим Зеллік уточнив, що не мав на увазі повернення до золотого стандарту, хоча саме так сприйняли його ідеї деяких експерти і аналітики.
"Я вважаю, що повернення до системи фіксованих валютних курсів, тобто до золотого стандарту, вже неможливе", - заявив він, уточнивши, що золото зараз сприймається як альтернатива грошовим активам, а це вже не те ж саме, що золотий стандарт. "У якомусь сенсі золото приваблює тих інвесторів, які доки не визначилися, куди вкладати гроші. І за допомогою золота вони хочуть підстрахуватися", - резюмував Зеллік.
Ціни на золото за грудневими ф'ючерсами на нью-йоркській біржі просіли на $20 за тройську унцію.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас