НБУ: Міжнародні системи переказу коштів пропонують додаткову послугу з купівлі-продажу іноземної валюти за власним курсом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Міжнародні системи переказу коштів пропонують додаткову послугу з купівлі-продажу іноземної валюти за власним курсом

Казна та Політика
946
Національний банк України звертає увагу керівників уповноважених банків, небанківських фінансових установ, національного оператора поштового зв'язку на окремі питання здійснення переказів в іноземній валюті фізичних осіб за межі України та в Україну з використанням міжнародних систем переказу коштів. Про це йдеться в листі НБУ від 12 листопада 2010 р. №13-121/5909-19963, текст якого має РБК-Україна.
"Національний банк України зазначає, що деякі міжнародні системи переказу коштів пропонують надання послуги з переказу коштів за умови прийняття від ініціатору переказу коштів у національній валюті з подальшим обміном (конвертацією) цих коштів на іноземну валюту з метою виплати її бенефіціару в країні призначення та послуги з переказу коштів в іноземній валюті на територію України з виплатою такого переказу в національній валюті.
Міжнародні системи переказу коштів під час здійснення вказаних переказів пропонують відправникам обмін (конвертацію) гривні на іноземну валюту у разі здійснення переказів за межі України, іноземної валюти на гривні при здійсненні виплати переказів в іноземній валюті в Україні, за курсом, який встановлюється міжнародною системою переказу коштів, тобто, міжнародні системи переказу коштів пропонують додаткову послугу з купівлі-продажу іноземної валюти (валюта-гривня, гривня-валюта) за курсом міжнародної системи переказу коштів.
У зв'язку з цим, наголошуємо, що порядок та умови торгівлі іноземною валютою на міжбанківському валютному ринку України та на міжнародних валютних ринках встановлені Положенням про порядок та умови торгівлі іноземною валютою (далі - Положення).
Зокрема, торгівля іноземною валютою - це купівля, продаж, обмін іноземної валюти, здійснення операцій з валютними деривативами (пункт 4 розділу І Положення).
Згідно зі статтею 6 Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.93 №15-93 "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" (далі - Декрет) та пункту 5 розділу I Положення торгівлю іноземною валютою на міжбанківському валютному ринку України, на міжнародному валютному ринку дозволяється здійснювати виключно Національному банку України та суб'єктам ринку (або з такими суб'єктами).
Пунктом 4 розділу І Положення наведено вичерпний перелік суб'єктів ринку: уповноважені банки, уповноважені фінансові установи.
Оскільки відповідно до законодавства України міжнародні системи переказу коштів не є суб'єктами ринку, тому вони не мають права здійснювати операції з купівлі-продажу іноземної валюти за курсом, встановленим цими міжнародними системами.
В той же час зазначаємо, що під час здійснення операцій з переказу коштів в іноземній валюті, як банки, так і міжнародні системи переказу коштів, які пропонують свої послуги на території України, мають дотримуватись вимог законодавства Україна.
Одночасно звертаємо увагу на те, що перекази фізичних осіб, як в Україну, так і за її межі (в тому числі і з використанням міжнародних систем переказу коштів) мають здійснюватися відповідно до вимог Правил здійснення за межі України та в Україні переказів фізичних осіб за поточними валютними неторговельними операціями та їх виплати в Україні.
Міжнародні системи переказу коштів здійснюють такі перекази виключно в іноземній валюті, і клірингові розрахунки з банками здійснюються також в іноземній валюті з урахуванням вимог Декрету та положень нормативно-правових актів Національного банку України.
Національний банк України наголошує, що у разі, якщо клієнт бажає здійснити обмін гривні на іноземну валюту для забезпечення здійснення переказу за межі України або здійснити обмін іноземної валюти на гривні при отримані переказу в іноземній валюті в Україні, то такі операції забезпечуються шляхом проведення банком валютно-обмінної операції згідно із вимогами Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України.
Національний банк України звертає увагу, що у разі здійснення банками переказів з використанням міжнародних систем переказу коштів за умови прийняття від ініціатора переказу коштів у національній валюті з подальшим обміном (конвертацією) цих коштів на іноземну валюту з метою виплати її бенефіціару в країні призначення та послуги з переказу коштів в іноземній валюті на територію України з виплатою такого переказу в національній валюті, за умови, що такий обмін (конвертація) здійснюється міжнародними системами переказу коштів, то зазначене буде кваліфікуватися як порушення вимог Декрету та положень нормативно-правових актів Національного банку України.
При цьому керівники банків несуть персональну відповідальність за недотримання зазначених вимог, що тягне за собою відповідальність згідно із законодавством України," - йдеться в повідомленні НБУ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас