Британія тоне у боргах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британія тоне у боргах

Казна та Політика
700
За прогнозом аналітиків компанії PricewaterhouseCoopers (PwC), загальний обсяг боргу державного та приватного секторів у Великобританії зросте з 7,5 трлн. фунтів стерлінгів у 2009 р. до 10,2 трлн. фунтів ($ 16,2 трлн.) в 2015 р. При цьому у відсотковому співвідношенні до ВВП рівень заборгованості складе близько 540% від ВВП Великобританії, що відповідає нинішнім показникам. Плани уряду британського прем'єра Девіда Кемерона зі скорочення державних витрат на 81 млрд. фунтів переламати збільшення заборгованості не зможуть.
Найбільше ситуацію із заборгованістю британської економіки ускладнить фінансовий сектор. Саме борг фінансових компаній взросте до 2015 р. з 3,4 до 4,5 трлн. фунтів. Заборгованість корпоративного сектору (без урахування фінансового сектора) збільшиться з 1,7 до 2,2 трлн. фунтів. Борговий тягар британських домогосподарств збільшиться з 1,5 до 1,9 трлн. Борговий тягар держави зросте з 900 млн. у 2009 р. до 1,4 трлн. в 2015 р.
"Залежність Великобританії від боргу за останнє десятиліття досягла тривожних рівнів. Особливо вражає зростання заборгованості фінансового сектора - з 46% ВВП в 1987 р. до 245% в 2009 р.", - говорить головний економіст PricewaterhouseCoopers Джон Хоуксворт. Навіть без урахування фінансового сектору за цей період рівень боргу британської економіки збільшився з 150% до 300% ВВП. Бізнес і британські домогосподарства звикли інвестувати позикові кошти у нерухомість.
Оскільки відсоткові ставки за кредитами протягом двох останніх десятиліть у реальному вираженні знижувалися, британцям вдавалося відносно безболісно обслуговувати свої величезні борги. Однак у найближчі п'ять років відсоткові ставки серйозно зростуть, що різко збільшить вартість обслуговування боргу британцями. При зростанні ставки рефінансування з поточних 0,5% до 3% загальна вартість обслуговування боргу британської економіки збільшиться на 8% від ВВП, або на 120 млрд. фунтів. Такий борговий тягар і відволікання коштів на погашення відсотків із кредитів буде серйозно стримувати економічний розвиток Британії.
Незважаючи на фінансові труднощі, британці не хочуть зменшувати свої звичні витрати. Згідно з дослідженням страхової компанії Bright Grey, майже 7 млн. британців не хочуть витрачати менше, хоча і зізнаються, що їхні доходи і заощадження помітно зменшилися. У середньому жителі Великобританії на забезпечення своїх потреб витрачають близько 1700 фунтів стерлінгів ($ 2743) щомісяця, що перевищує середню зарплату в країні. І щоб підтримувати звичний рівень витрат, все більше і більше британців живуть у борг.
При цьому накопичення британців тануть на очах. Так, з липня по вересень заощадження середнього британця зменшилися в порівнянні з попереднім кварталом на 279 фунтів стерлінгів і склали лише тисячу сімсот сімдесят один фунт стерлінгів. Це найнижчий рівень накопичень уз січня 2009 р. У зв'язку зі зменшенням зарплат і заощаджень багато британців позичають гроші у банків або у знайомих, щоб мати можливість витрачати стільки, скільки їм хочеться.
Звичка британців жити як хочеться сильніша за страх загрузнути в боргах. Майже третина учасників дослідження Bright Grey зізналися, що їхні витрати ставлять їх у скрутне становище. При цьому 30% пояснили, що просто змушені витрачати більше, ніж заробляють. Ще 21% британців зізналися, що їм подобається їх спосіб життя і вони не готові від нього відмовитися. При цьому 8% респондентів повідомили, що змушені вдаватися до кредитів, щоб не відставати за рівнем життя від своїх забезпечених друзів.
Експерти вважають, що на зниження рівня сукупного боргу у Великобританії підуть довгі роки. "Рівень боргу залишається занадто високим, незважаючи на невелике зниження в окремих секторах під час рецесії. Щоб знизити рівень боргу до стійких значень, домогосподарствам, фінансовому і державному секторах потрібно як мінімум десятиліття", - говорить економіст Capital Economics Вікі Редвуд.
Для економіки Великобританії небезпечний як високий рівень заборгованості, так і різке його зниження. "Буде або різке зниження боргу, що ризикує викликати ще одну рецесію, або стійко висока вартість обслуговування боргу, яка буде стримувати зростання протягом прийдешніх десятиліть", - говорить головний економіст PricewaterhouseCoopers Джон Хоуксворт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас