Вчені з'ясували як коти п'ють воду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені з'ясували як коти п'ють воду

294
Науковці з'ясували механізм пиття рідини кішками, який відрізняється від цього механізму у інших тварин.
Дослідники зайнялися питанням про механізм пиття у кішок після того, як один із авторів звернув увагу, що його кіт не зачерпує воду складеним у формі лопатки язиком.
Вчені записали за допомогою камери з можливістю сповільненої зйомки процес лакания у декількох кішок і змогли розібрати його в деталях, повідомляє Lenta.ru.
Виявилось, що тварини не занурюють язик у воду, а лише торкаються ним її поверхні і відразу тягнуть язик вгору разом із водяним стовпчиком води, що «приклеївся» до нижньої поверхні язика. Вода рухається вгору за інерцією, а сили гравітаційного тяжіння тягнуть її вниз, і врешті-решт стовпчик розривається. Кішки встигають закрити щелепи до того, як це відбувається.
Вчені перевірили свої припущення, сконструювавши модель котячого язика, що складається із скляного диска, діаметр якого був порівнянний з кінчиком язика. Диск рухався вгору і вниз над рідиною і дослідники могли регулювати швидкість його переміщення.
За підсумками проведених дослідів фахівці підтвердили, що кішки добиваються балансу між інерцією і силами гравітаційного тяжіння. Автори роботи зняли на камеру інших представників сімейства котячих і переконалися, що вони хлебчуть так само, як кішки, лише роблять це повільніше, оскільки їх язик має більші розміри і знаходиться вище над поверхнею рідини.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас