Аналітики: ЄЦБ може виявитись єдиним покупцем боргів проблемних країн ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: ЄЦБ може виявитись єдиним покупцем боргів проблемних країн ЄС

Казна та Політика
239
Європейський центральний банк (ЄЦБ), очолюваний Жан-Клодом Тріше, може виявитися єдиним покупцем держоблігацій окремих країн єврозони на тлі зародження кризових тенденцій на борговому ринку регіону, вважають аналітики Citigroup Inc. і Royal Bank of Scotland Group PLC, думку яких наводить агентство Bloomberg.
Всього через шість місяців після вимушеної відмови від встановлених для ЄЦБ правил Тріше знов може виявитися єдиним політиком, здатним запобігти стрімкому зростанню прибутковості ірландських і португальських держоблігацій. Це може підштовхнути його закрити очі на опозицію з боку члена Ради керівників ЄЦБ Акселя Вебера (Axel Weber), що виступив проти покупок регулятором держоблігацій, і розширити програму придбання фінансових інструментів суверенного боргу, вважають аналітики.
Тиск на ЄЦБ відображає його статус як єдиного інституту в Євросоюзі, здатного на проведення стрімких дій, які могли б заспокоїти інвесторів на борговому ринку. Спреди із держоблігацій Ірландії і Португалії і німецьких паперах досягли в четвер рекордних значень.
"Бездіяльність ЄЦБ, м'яко кажучи, спантеличує і викликає сумніви, чи виконує він свій мандат із підтримки фінансової стабільності, - зазначив головний економіст по зоні євро Royal Bank of Scotland Жак Калло (Jacques Cailloux). - Чим довше ЄЦБ чекає, тим більшим буде обсяг програми покупок".
На минулому тижні європейський регулятор придбав на ринку активи на суму 711 млн євро після тритижневого періоду, протягом якого ЄЦБ не виходив на ринок держборгу. При цьому трейдери, знайомі з операціями регулятора, заявили, що ЄЦБ на поточному тижні придбав ірландські держоблігації для нормалізації ситуації на борговому ринку цієї країни.
Побоювання того, що Ірландії у результаті доведеться піти на реструктуризацію боргу, призвели до підвищення прибутковості паперів країн 13-й день підряд. У четвер прибутковість десятирічних держоблігацій Ірландії досягла 8,9% проти 6,9% в кінці жовтня. В п'ятницю цей показник дещо знизився - до 8,8%.
Враховуючи, що Греція, Ірландія і Португалія "практично втратили доступ до ринку капіталу", ЄЦБ, на думку Калло, повинен "дуже сильно" збільшити обсяги держпаперів, що купуються. Економіст закликав регулятора почати також покупки іспанських держоблігацій і розширити програму придбання активів додатково на 100 млрд євро до кінця поточного року.На сьогодні ЄЦБ купив на ринку держоблігації країн єврозони на суму 64 млрд євро.
ЄЦБ почав викупляти з ринку держоблігації європейських країн в травні поточного року на тлі спроб запобігти колапсу єдиної європейської валюти, що робилися у світовому масштабі. Вебер піддав критиці рішення регулятора вже в день його прийняття.
"ЄЦБ змушений мати справу зі збитком, завданим іншими сторонами, - заявив старший економіст по єврозоні Citigroup Inc. Юрген Міхельс (Juergen Michels). - Тріше ясно дав зрозуміти, що він хоче, аби ринок функціонував і аби вони могли розглянути можливість додаткових дій".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас