Великобританія заощадить, підвищивши плату за навчання в університетах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великобританія заощадить, підвищивши плату за навчання в університетах

233
У Британії масові акції протесту студентів проти підвищення плати за отримання вищої освіти вже загрожують вилитися в жорстке протистояння з урядом, який явно не чекав такого опору з боку молоді. В середу спочатку більш-менш мирна демонстрація в Лондоні, на яку з'їхалися викладачі і студенти зі всієї країни, закінчилася погромами і затриманнями. На вулиці британської столиці вийшли близько 52 тисяч осіб. Демонстранти уидали у поліцейських держаки від плакатів, яйця і пляшки, а також розгромили штаб-квартиру правлячої Консервативної партії.
Суть реформи ось в чому. Зараз університети не можуть брати за навчання із студентів більше 3290 фунтів на рік ($5300), проте з 2012 року цей поріг підвищать до 9 тис. фунтів ($15 тис.). Вузи, швидше за все, скористаються цим правом і піднімуть плату. Адже і їм уряд зменшує фінансування.
Особливо розлютило студентів те, що ще місяць тому уряд клятвено обіцяв, що не заощаджуватиме на освіті. Але на поступки вони йти не мають наміру. Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон вже заявив, що бунтівників судитимуть.
"Скандальний законопроект торкнеться всього 97 британських університетів. Всі вони, хоч і є автономними і близькими по статусу до неурядових організацій, спонсоруються державою - в різних університетах від 80% до 90% їх бюджету. Якщо законопроект ухвалять і уріжуть університетам фінансування, то нашим студентам доведеться витрачати не 1200-3290 фунтів ($2000- 5300), а майже як іноземним студентам - 10-15 тис. фунтів на рік ($16-24 тыс)", - обурений один із організатор протестів. Салі Хант (Профспілка університетів і коледжів).
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас