ГПУ має намір висунути звинувачення кільком представникам київської влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГПУ має намір висунути звинувачення кільком представникам київської влади

Казна та Політика
506
Незабаром буде висунуто звинувачення кільком представникам київської влади. Про це заявив генеральний прокурор Віктор Пшонка на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.
"Є фактові кримінальні справи ... із незаконного придбання та виведення із власності київської громади підприємств "Київміськбуд", "Київхліб", "Київміськводоканал", "Київхімволокно"... Є рішення судів щодо повернення цієї власності громаді, але нікому обвинувачення ще не пред'являлось із цих кримінальних справ. Скажу відверто, що ті, кому в подальшому будуть пред'явлені звинувачення і хто був задіяний у сприянні відчуження цих об'єктів, зробили, м'яко кажучи, багато неправового: зникли документи, протоколи ... Думаю що найближчим часом ми проінформуємо поіменно, хто причетний до цього злочину ", - завив Пшонка.
Відзначимо, Генпрокуратурою України (ГПУ) проведено перевірку законності реєстрації Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) України та її територіальним управління в м. Києві додаткових емісій акцій підприємств, що входять до акціонерного товариства холдингової компанії "Київміськбуд". Встановлено, що реєстрацію додаткових випусків акцій ВАТ "Домобудівний комбінат № 4", ВАТ "Київоздоббуд", ВАТ "Будмеханізація", ВАТ "Трест" Київміськбуд № 3" проведено із порушенням законодавства, що призвело до зменшення (розмивання) частин холдингу в цих підприємствах у шість і більше разів. Враховуючи викладене, Генпрокуратурою до Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку на відповідні свідоцтва про реєстрацію додаткових емісій зазначених товариств 8 листопада ц.р. принесено протести, які знаходяться на розгляді.
Генпрокурор також заявив, що перший заступник голови партії "Батьківщина" Олександр Турчинов фігурує в низці кримінальних справ у статусі свідка. "Є кілька кримінальних справ, за якими Турчинов викликався до головного слідчого управління і давав пояснення під час допиту ... Він допитувався як свідок у кримінальних справах", - заявив Пшонка.
Разом з тим генпрокурор зазначив, що не може на сьогодні сказати, за якими саме справах допитували Аурчинова, пославшись на таємницю слідства, але підтвердив, що у справі екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка Турчинов є фігурантом.
Також, за словами Пшонки, скоро відбудеться розширення кола суб'єктів, яким надається право на оперативно-розшукову діяльність. "Закон про оперативно-розшукову діяльність дає право такої діяльності Службі безпеки, МВС, їх спецпідрозділам та Прикордонній службі ... Сьогодні є проекти, щоб розширити коло суб'єктів, що займаються оперативно-розшуковою діяльністю. Сюди відносяться військові служби правопорядку, митниця ... Є новий проект закону про оперативно-розшукову діяльність. Думаю, що найближчим часом буде закон, який розширить коло суб'єктів, які будуть мати право на таку діяльність ", - сказав Пшонка.
Право на оперативно-розшукову діяльність надає можливість прослуховування телефонів, люстрації кореспонденції, проникнення в житло і його обшук.
Нагадаємо, в жовтні 2010 р. Госпсуд Києва визнав територіальну громаду Києва в особі Київради власником 80% акцій холдингової компанії "Київміськбуд".
Позов ГПУ був задоволений частково: визнано право власності акцій, які складають 80% в основному фонді АТ ХК "Київміськбуд", за територіальною громадою міста, але було відмовлено в частині визнання недійсним договору купівлі-продажу від липня 2009
Раніше, 2 вересня ц.р. голова Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) України Дмитро Тевельов повідомив про завершення перевірки на предмет виявлення фактів відчуження пакету акцій ВАТ ХК "Київміськбуд".
За його словами, перевірялися документи, що підтверджують прийняття рішень про відчуження пакетів акцій, що належали "Київміськбуду" в статутних фондах, котрі входять до цього холдингу інших акціонерних товариств. Як він підкреслив, таких фактів виявлено не було.
Тевельов також повідомляв, що муніципальний пакет акцій "Київміськбуду" в липні 2009 р. у розмірі 80% був проданий за 114 млн. 75 тис. грн. на Українській універсальній торговельній біржі компанії "Новий регіон".
Холдингова компанія "Київміськбуд" - найбільша будівельна компанія України. До складу холдингу входять 40 відкритих акціонерних товариств, в яких "Київміськбуд" володіє від 26% до 30% акцій, 6 дочірніх підприємств, 51 підприємство - на правах асоційованих членів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас