Рекапіталізовані банки продовжують працювати або в "мінус", або із символічним прибутком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рекапіталізовані банки продовжують працювати або в "мінус", або із символічним прибутком

Казна та Політика
1032
Рекапіталізовані банки продовжують працювати або в "мінус", або із символічним прибутком. Так, негативний кеш-флоу (різниця між реальними, а не тими, що нараховуються, доходами та витратами) "Родовід Банку" , "Укргазбанку" та банку "Київ" становить 11 мільйонів гривень на добу (2 мільярди гривень за півріччя). Про це повідомляють джерела "Дзеркала тижня".
На покриття тільки мінімальних потреб трьох зазначених фінустанов потрібно ще як мінімум 12,5 мільярда гривень ("Родовід" - 5,8 мільярда, "Укргазбанк" - 3,7 мільярда, "Київ" - 3 мільярди гривень).
Нагадаємо, що на внески до капіталу цих банків з держскарбниці вже виділено майже 17 мільярдів гривень (8,4 мільярда, 5 мільярдів і 3,56 мільярда гривень відповідно).
Реципієнтом частини запланованих на рекапіталізацію мільярдів може стати і банк "Надра", доля якого стала одним зі спеціальних предметів обговорення в ході роботи нинішньої місії МВФ у Києві.
Нагадаємо, що основним із розглянутих зараз варіантів оздоровлення "Надр" є входження держави до їхнього капіталу на паритетних засадах з приватним інвестором - CentraGaz Holding AG, за яким, як відомо, стоїть Дмитро Фірташ. При цьому на частку кожної зі сторін, судячи з озвученої інформації, доводилося близько 5 мільярдів гривень. Однак до самого останнього часу запропонована схема дуже не подобалася іноземним донорам українського уряду.
Здійснення повного аудиту "Надр" відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності до прийняття остаточного рішення щодо банку було одним зі структурних маяків, зафіксованих меморандумом із МВФ. Буквально напередодні приїзду місії вимога була виконана. Аудитори Ernst&Young підрахували, що для виконання базельського нормативу адекватності капіталу установі не вистачає 8,3 мільярда гривень. Раніше аудиторська фірма "ВКФ Аудит-фінанси" визначила, що для дотримання банком нормативу адекватності регулятивного капіталу, встановленого НБУ (на 2 процентних пункту жорсткіше Базельських вимог), за станом на 30 червня цього року потрібно 9,5 мільярда гривень.
Як відзначають джерела "Дзеркала тижня", оздоровлення банку на паритетних засадах цілком можливо. Тим більше що і результати аудиту, як відзначають багато авторитетних банкіри, підтверджують результативність роботи тимчасової адміністрації в "Надрах".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас