"Ъ": Обсяг неліцензійного програмного забезпечення склав 85% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Обсяг неліцензійного програмного забезпечення склав 85%

1686
"Ситуація із комп'ютерним піратством в Україні - найгірша за останні 10 років", - заявив у вівторок увечері голова правління Всеукраїнського агентства авторських прав, директор компанії Atlantic Records Юрій Гандзюк. За його словами, якщо найближчим часом нічого не зміниться, вітчизняні виробники ПО можуть виявитися за гранню виживання. Пан Гандзюк зазначив, що основними причинами високого рівня піратство є відсутність достатнього законодавчого захисту авторських прав, а також бездіяльність правоохоронних органів.
За даними дослідження IDC, в 2009 році рівень піратства у сфері ПО в Україні склав 85% (друге місце у Європі). При цьому 33% магазинів комп'ютерної техніки і сервісних центрів пропонують клієнтам встановити піратське ПО або ж продають комп'ютери із встановленою нелегальною операційною системою. "Серед таких продавців є крупні всеукраїнські мережі - 'Алло', DiaWest і 'Технополіс'", - повідомив юридичний представник "Майкрософт Україна", партнер юридичної фірми "Лексфор" Владислав Шаповал.
В перерахованих компаніях звинувачення спростовують, зазначаючи, що їх причиною могли стати дії окремих співробітників. "Два місяці тому в одному з наших магазинів продавець за власною ініціативою запропонував покупцеві встановити піратське ПО, а гроші поклав собі до кишені. Він порушив внутрішній наказ компанії, що забороняє подібні дії", - розповів голова правління DiaWest Анатолій Балюк. За його словами, співробітника звільнили і зараз відбувається судовий розгляд. У "Алло" подібна ситуація сталася близько місяця тому, повідомив директор мережі Валерій Золотухін: "Це - дії недобросовісних продавців, а не позиція компанії. Ми відстежуємо подібні порушення і караємо або звільняємо недобросовісних співробітників".
Якщо рівень піратства в Україні найближчим часом не знизиться, Україна може знову увійти до пріоритетного "списку 301" (щорічний рейтинг країн із рівня захисту прав інтелектуальної власності, що складається Торговельною палатою США), заявив у вівторок дипломат економічного відділу посольства США в Україні Алекс Райан. Включення країни до пріоритетного "списку 301" виключає її із "Загальної системи привілеїв" - програми, створеної урядом США з метою сприяння економічному зростанню країн, що розвиваються, шляхом надання безмитного режиму для імпорту в США 3400 видів товарів із 140 обраних країн. Серед товарів, які Україна експортує до США і які підпадають під дію привілеїв, - сталь, електротовари, лижі, продукти із вмістом протеїну, а також деякі види мінералів і металопродукції. Україна була в цьому списку з 2001 по 2006 рік, унаслідок чого в 2002 році американський уряд застосував санкції у розмірі $75 млн.
Втім, за словами Владислава Шаповала, в поточному році правоохоронні органи активніше перевіряють і карають користувачів нелегального ПЗ. Він зазначив, що за останніх 6 місяців міліція провела 175 таких перевірок, а проти компаній, що використовують нелегальне ПЗ, ініційовано 23 судових позови. Учасники ринку сподіваються, що це призведе до зниження рівня піратства в країні. За оцінкою Business Software Alliance (BSA; об'єднує виробників ПЗ), зниження рівня піратства на 10% в чотирирічній перспективі призведе до зростання ВВП України на $586 млн. За словами голови комітету BSA Юрія Омельченка, досягти такого результату сповна реально: "Рівень піратства в Росії чотири роки тому складав 87%, а зараз знизився до 68%".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас