"Ъ'": UniCredit Group об'єднує свої українські банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ'": UniCredit Group об'єднує свої українські банки

2308
Найближчим часом Укрсоцбанк може потіснити УкрСиббанк і зайняти 5-у позицію за активами. Італійська група UniCredit вирішила об'єднати українські "дочки" - Укрсоцбанк і УніКредит Банк. "Нашою метою є консолідація бізнесу та об'єднання двох наших банків в Україні", - повідомили в медіадепартаменті італійського банку UniCredit. Це повідомлення стало реакцією на останню заяву польського банку Pekao (входить в UniCredit Group і володіє 100% акцій УніКредит Банку).
"Ми хочемо вийти з українського ринку. Розглядаємо можливість продажу або виходу з бізнесу інакше", - сказав напередодні польській газеті Rzeczpospolita віце-президент Pekao Луїджі Ловаліо.
Ідея об'єднання активів UniCredit Group висловлювалася відразу після купівлі Укрсоцбанку в 2007 році. Після угоди група виявилася власником трьох банків в Україні, два з яких - "ХФБ Банк України" та "УніКредит Банк" - завершили злиття у вересні 2007 року. Рішення про нову консолідацію не могло бути прийнято до реструктуризації бізнесу Укрсоцбанку.
"За 2008-2009 роки місцеве керівництво успішно справилося з цим завданням. Під час кризи Укрсоцбанк показував прибуток щоквартально, тому ми задоволені їхньою роботою", - повідомило джерело в UniCredit. У 2008 році Укрсоцбанк отримав прибуток 791,8 млн грн, в 2009 році вона склала 126,8 млн грн, а в січні-вересні 2010 року - впала до 23,8 млн грн.
За словами співрозмовника, банки можуть об'єднатися в 2011 році, але точного дедлайну немає. Швидше за все, новий банк буде працювати під брендом UniCredit. Джерело уточнило, що рішення про злиття було прийнято на зборах акціонерів у жовтні, а зараз обидві установи проходять due diligence. В УніКредит Банку та Укрсоцбанку не змогли повідомити деталі об'єднання. Але, як розповіло джерело в Укрсоцбанку, об'єднанням активів буде займатися їх новий перший заступник голови - Граціано Камелі.
UniCredit стала останньою іноземною групою, яка вирішила об'єднати свої активи в Україні. Раніше були консолідовані активи шведських груп SEB (СЕБ Банк і Факторіал-Банк) и Swedbank ( Сведбанк і Сведбанк Інвест), а також російського банку ВТБ (ВТБ Банк і "Внєшторгбанк"). Інші іноземні банки купували в Україні тільки один актив або перепродували другий.
Якби об'єднання банків UniCredit відбулося зараз, нова установа зайняла б 5-е місце за активами - 51,6 млрд грн (+8,7 млрд грн), обігнавши УкрСиббанк. Філіальна мережа Укрсоцбанку досягне 501 офісу (+59), його база клієнтів збільшиться на 108,6 тис. фізичних осіб та 3 тис. юридичних. Злиття двох банків - завжди складний процес, він негативно впливає на якість кредитного портфеля і фінансові показники, відзначають експерти.
"Укрсоцбанк за час кризи суттєво урізав витрати і показує одну з кращих структур витрат. Його cost/income - у межах 34% - один з найнижчих по банківській системі, - говорить старший аналітик ІК 'Трійка Діалог Україна' Євген Гребенюк. - Але Укрсоцбанк може показати збитки через витрати на реструктуризацію, а об'єднання вимагатиме людських ресурсів, які були скорочені в період кризи".
Ускладнює процес і різний склад акціонерів. UniCredit Bank Austria володіє 26,2% акцій Укрсоцбанку безпосередньо і 69,19% опосередковано - через ЗАТ "Ферротрейд Інтернешнл". При цьому UniCredit Group володіє тільки 60% банку Pekao, якому належать 100% УніКредит Банку. Для спрощення об'єднання Pekao може продати український актив австрійському UniCredit, припускають аналітики.
"Цей крок виглядає як спроба впорядкувати бізнес групи UniCredit в Україні. Вихід польського банку з України за допомогою злиття своєї прямої 'дочки' з Укрсоцбанком під 'централізованим дахом' групи UniCredit цілком може стати тим "виходом з бізнесу інакше'. Складно оцінити угоду, тому що поки невідомо, хто кого буде купувати. Але за УніКредит Банк заплатять не більше 1-1,5 капіталу - приблизно 0,86-1,3 млрд грн", - упевнений аналітик ІК Concorde Capital Микита Михайличенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас