До вина підмішають якість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До вина підмішають якість

421
Парламент України прийняв за основу урядовий проект закону № 5364 "Про внесення змін до закону "Про виноград і виноградне вино" (відносно захисту якості вітчизняної виноробницької продукції і посилення боротьби з її фальсифікацією)". Документ визначає, що вино покращеної якості - це вино, виготовлене за спеціальною технологією із виноматеріалів окремих сортів винограду або їх суміші, із обов'язковою витримкою в дубовій тарі перед розливом не менше 6 місяців, - повинно називатися вином ординарним витриманим.
Для виробництва ж вин і коньяків повинні використовуватися технічні сорти винограду, які відповідають вимогам держстандартів. Столові сорти винограду можуть використовуватися для виготовлення ординарних вин. Для виробництва вин і коньяків допускається використання столових сортів винограду, якщо за змістом цукру та іншими показниками якості вони відповідають вимогам, що пред'являються до винограду технічних сортів.
Одночасно вина, що мають історичний прототип і при приготуванні яких використовуються спеціальні технологічні прийоми, пропонується називати винами спеціального типу. В цьому випадку в назві таких вин має використовуватися найменування прототипів Херес, Портвейн, Мадера, Мускат, Кагор, Малага та інші.
Таким чином може бути знайдена відповідь на болюче питання для галузі. Адже при вступі України до зони вільної торгівлі ЄС буде заборонено повсюдне використання виробниками таких назв, як "шампанське", "мадера", "коньяк", "портвейн" та ін.
"Украънськы законодавці хочуть обійти цю норму, приймаючи поняття "Типажне вино", - відзначає керівник категорії "вино" Першого Національного Виноробницького Холдингу (ТМ "Інкерман") Геннадій Довгань.
Експерт зазначив, що законопроект також спрямований на те, аби обмежувати використання сортів, які, за словами медиків, негативно впливають на здоров'я людини. "Це європейська практика, норма. І вона покликана поліпшити ситуацію як у відносинах із Євросоюзом з приводу українського експортного вина, так і стосовно використання спірних сортів вин усередині України, що є турботою про здоров'я українського споживача", - зазначає Геннадій Довгань.
Між тим питання якості українського вина обговорюється повсюдно. Адже за 9 місяців цього року майже 12% виноробницької продукції, перевіреної фахівцями Держспоживстандарту, не відповідають вимогам нормативної документації. Заборону на реалізацію отримали 84 партії і 41 вид виноробницької продукції. Сума штрафів склала майже 1 млн. грн. При цьому за минулий 2009 р. відомство забракувало 30% перевіреного вина.
"У документі уточнено кілька термінів, які використовуються винарями в технічних стандартах при виробництві вин виноградних натуральних. Також отримали чітке тлумачення кілька норм, які раніше могли сприйматися двозначно. Напередодні приєднання України до зони вільної торгівлі з ЄС даний документ також захищатиме деякі позиції вітчизняного виноробства", - зазначає директор Асоціації виноградарів і винарів України Сергій Петренко.
Однак не всі виробники позитивно оцінюють законотворчу новину. "Документ підлягає істотному доопрацюванню, і прийняття його в даній редакції не є доцільним для всієї виноробницької галузі", - запевняє бренд-менеджер ТМ Oreanda Дарина Мартинова.
За її словами, проект закону передбачає виключення поняття "Натуральне вино", а проблема натуральності вин є основною для галузі. "Цей термін введений до законодавства для того, щоб дешеві порошкові і кріплені вина не витіснили справжнє вино із справжнього винограду. Натуральні вина виділені в окрему групу, оскільки туди не додається спирт. Словом "натуральне" підкреслюється те, що вино виготовлене без будь-яких добавок. Цей термін дає споживачеві чітке розуміння, з чого зроблена кожна конкретна пляшка вина", - зазначає вона.
Як відзначив Геннадій Довгань, визначений тривалий термін інвентаризації і викорчовування сортів Vitis Labruska, для того, щоб заборонити використання цього винограду. Проте вино все одно вироблятиметься і продаватиметься усередині України при забороні його експорту. "На жаль, законопроект не передбачає інформування споживачів про можливі негативні властивості такого продукту. Українці повинні знати, що є хороше вино і вино, заборонене Євросоюзом за медичними критеріями. Це головний недолік законопроекту", - вважає експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас