НАК "Нафтогаз Україна" має хороші шанси вийти на IPO — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАК "Нафтогаз Україна" має хороші шанси вийти на IPO

Фондовий ринок
231
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз Україна" має найкращі шанси вийти на IPO, заявив в інтерв'ю comments.ua колишній заступник голови правління НАК "Нафтогаз Україна", голова ради директорів і мажоритарний акціонер Avangardco IPL Олег Бахматюк.
"Я впевнений, що провідні європейські фонди з радістю скористаються можливістю стати портфельними інвесторами "Нафтогазу". Звісно, для цього компанію доведеться привести у відповідність з міжнародними стандартами", - сказав О.Бахматюк, чия Avangardco здійснила IPO на Лондонській фондовій біржі навесні цього року на суму понад $200 млн.
На його думку, оцінка "Нафтогазу" інвесторами буде досить високою. "Кон'юнктура ринку сьогодні дуже сприятлива. У наступні п'ять-десять років на світових ринках у дефіциті будуть продукти харчування та енергія. Як наслідок привабливість енергетичних компаній буде тільки зростати", - вважає екс-заступник голови НАК.
Він додав, що, залучаючи додатковий капітал, держкомпанія отримує можливість у перспективі реалізувати проекти, які можуть значно підняти її вартість як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. "І при цьому держава не втрачає контроль над компанією", - підкреслив Бахматюк.
У той же час він зазначив, що публічне розміщення накладає на державних емітентів низку зобов'язань, які поки що більше притаманні великим приватним компаніям. "Їм доводиться займатися реструктуризацією, оптимізацією непотрібних витрат і т.д., що в результаті покращує фінансовий стан компанії, підвищує її прибутковість", - пояснив голова ради директорів Avangardco.
Агрохолдинг "Авангард" за підсумками 2009 року займав 23% ринку яєць (39% промислового ринку яєць) і 52% ринку яєчних продуктів в Україні. Підприємства компанії розташовані в 14 регіонах країни і в АРК. У 2009 році компанія експортувала продукцію в 16 країн світу, в основному на Близький Схід і в Азію.
"Авангард" у квітні-травні 2010 р. здійснив IPO на Лондонській фондовій біржі, розмістивши (з урахуванням опціону) 21,7% акцій на загальну суму близько $ 208 млн.
Уряд і "Нафтогаз України" в даний час вивчають різні можливості залучення інвестицій: від створення консорціуму із залученням постачальників і споживачів газу до спільного підприємства з російським ВАТ "Газпром".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас