Інвестори не вірять в успіх ФРС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори не вірять в успіх ФРС

Казна та Політика
865
Світові інвестори дуже сумніваються, що дії ФРС з викупу казначейських облігацій на 600 млрд доларів допоможуть стимулювати економіку США або зменштит безробіття. Під час опитування Bloomberg Global Poll три чверті з 1030 інвесторів, аналітиків і трейдерів - передплатників Bloomberg заявили, що викуп паперів вплине мало або не вплине зовсім на рівень зайнятості. Більше половини вважають, що дії ФРС також не зможуть стимулювати зростання економіки в найближчий рік. "До низького рівня безробіття ще дуже далеко", - зазначає учасник опитування Джонатан Маккей, старший стратег з боргових ринків Morgan Stanley Smith Barney.
Голова ФРС Бен Бернанке так пояснив логіку дій центробанку в статті, опублікованій в The Washington Post після офіційного оголошення ФРС про викуп паперів: "Більш м'які фінансові умови будуть стимулювати економічне зростання. Наприклад, нижчі ставки за іпотечними кредитами зроблять житло більш доступним і дозволять більшому числу домовласників рефінансувати кредити. Нижча прибутковість корпоративних облігацій буде заохочувати [капітальні] інвестиції. А більш високі ціни акцій збільшать добробут споживачів і дозволять підвищити довіру, що також може стимулювати витрати. Зростання витрат призведе до зростання доходів і прибутків, що, у свою чергу, підтримає розвиток економіки". Викуп держоблігацій потрібен і для того, щоб боротися з низькою сповільненою інфляцією, що свідчить про значне недозавантаження економічних потужностей, вказав він.
Домогтися останньої мети ФРС зможе, згодні інвестори. У результаті її дій інфляція трохи прискориться, вважає половина опитаних Bloomberg. Близько 20% вважають, що наслідки можуть виявитися досить серйозними: темпи інфляція зростуть до загрозливих рівнів.
Спред між прибутковістю 10-річних казначейських облігацій і облігацій із захистом від інфляції (TIPS), який вважається показником інфляційних очікувань, склав вчора 2,11 відсоткового пункту проти 1,63% 27 серпня, коли Бернанке заявив, що ФРС може вжити подальші кроки щодо стимулювання економіки.
Учасники опитування з більшою прихильністю дивляться на Європейський центробанк. ЄЦБ вчинив мудро, вирішивши минулого тижня не робити нових дій зі стимулювання економіки єврозони, вважають дві третини інвесторів. "ЄЦБ виглядає найвідповідальнішим центробанком, тому що якщо всі будуть проводити кількісне пом'якшення, від нього не буде ніякого ефекту. Те ж саме можна сказати про ситуацію, коли всі будуть намагатися девальвувати свої валюти, щоб підвищити конкурентоспроможність: це призведе до протекціонізму", - вважає Джоел Кехіл, інвестиційний аналітик страхової компанії Amlin в Лондоні.
Найбільша частина респондентів (44%) очікує подальшого зниження долара до євро в найближчі три місяці. "Проводячи кількісне пом'якшення, США сподіваються послабити долар, поліпшити свою конкурентоспроможність в торгівлі і наростити частку експорту", - вважає учасник опитування Філіп Рузковскі, керуючий директор Macro Advisors в Сінгапурі.
Більше половини опитаних називають дії ФРС занадто агресивними, 36% вважають їх правильними, 10% дорікають центробанку в недостатній активності.
ФРС сама не знає, чи спрацює її план, вказує в огляді Тім Прайс, керуючий директор британської PFP Wealth Management, наводячи слова самого Бернанке про політику кількісного пом'якшення. "Один з недоліків, пов'язаних з викупом активів у порівнянні з традиційною грошовою політикою, полягає в тому, що у нас набагато менше досвіду для того, щоб оцінити економічний ефект від використання цього інструменту. Це ускладнює процес визначення необхідного розміру та періоду часу викупу активів і інформування про це громадськості", - сказав Бернанке.
Результати кількісного пом'якшення можна буде оцінити лише в майбутньому, але поки ринки акцій і фінансових активів реагують, як собаки Павлова, відзначає Прайс: коли дзвонить дзвінок, що запрошує на обід (тобто видається нова порція ліквідності), вони підбігають і почнуть підстрибувати. "Але оголошення про дії, які центробанк приймає від відчаю, не можна вважати сприятливим фундаментальним чинником для інвесторів. Зростання ринків, швидше, просто відображає ейфорію від отримання нової порції ліквідності, і більше нічого. Порадити інвесторам в акції можна таке: відривайтеся на цій вечірці, але танцювати краще ближче до дверей", - пише Прайс.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас