Міжнародний валютний фонд пропонує Нацбанку піти на поступки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжнародний валютний фонд пропонує Нацбанку піти на поступки

Казна та Політика
2543
Як повідомило "ЭИ" джерело в Нацбанку , вже є проміжні результати роботи місії МВФ, яка відвідала Україну в рамках співробітництва за кредитною програмою stand-by. "Влни мають низку жорстких вимог, зокрема, до Національного банку", - говорить чиновник. За його словами, експерти МВФ дивуються про причини жорсткої фіксації курсу гривні, тоді як у меморандумі між Фондом та українською владою закладена домовленість про створення механізму плаваючого валютного курсу.
"Вони не розуміють, як може курс стояти на позначці 7,91 грн./$ 1, коли щомісяця відбуваються коливання попиту-пропозиції на міжбанківському ринку, є очевидні перекоси за поточним сальдо платіжного балансу", - говорить чиновник. Можливість коливань курсу гривні офіційно підтверджує перший заступник глави НБУ Сергій Арбузов . "МВФ хоче від нас, щоб ми більш волатильно змінювали курс і йшли за ринком", - сказав він.
Хоча банкіри попереджають, що відпускати контроль за курсом гривні може бути рано. "Ментальність нашого суспільства така, що курс гривні сприймається як один з індикаторів стабільності економіки. Не дарма ж у нас кожен випуск новин закінчується прогнозом погоди та інформацією про курс, - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. - Рухатися до плаваючого курсу, безумовно, треба. Але стартувати цей процес повинен тоді, коли почнуть працювати програми реформ, відновиться кредитування - і економіка буде працювати стабільніше".
Окрім рішення курсових питань, МВФ вимагає від НБУ і уряду якнайшвидше вирішити питання з проблемними банками. За словами одного з чиновників НБУ, після вивчення результатів аудиту банку Надра та ознайомлення з ситуацією з Родовід Банком представники Фонду заявили про необхідність відмовитися від ідеї рекапіталізації цих установ.
Такої ж думки дотримуються і у Світовому банку. "Якщо говоримо про сьогоднішній день, ми не бачимо жодної підстави для входження уряду в будь-який інший банк. Це стосується і банку "Надра", і іншого банку, включаючи рекапіталізовані банки. Ми думаємо, головне на сьогодні для уряду - встановити стратегію виходу з банків", - таку заяву на минулому тижні зробив координатор діяльності Світового банку у фінансовому та приватному секторі Україні, Білорусі та Молдови Маріус Вісмантас.
За відомостями "ЭИ", не знайшла підтримки у представників фонду і пропозиція об'єднати "Надра" і "Родовiд Банк" в одну кредитно-фінансову установу, на базі якої уряд планував створити банк розвитку. "Нам сказали, що об'єднувати ці банки значить об'єднувати проблеми", - сказав чиновник з НБУ. Отримати коментарі у тимчасових адміністраторів банків "Надра" і "Родовiд" не вдалося.
У свою чергу учасники ринку вважають: якщо банк "Надра" і буде ліквідовано, то Дмитру Фірташу точно буде простіше довести до кінця справу з вилучення у НАК "Нафтогаз" 5,4 млрд. кубометрів газу. "Кажуть, є така позиція: або трохи грошей від НАКу і рекапіталізація "Надра", або 5,4 млрд. кубометрів газу (повністю) на користь RosUkrEnergo", - говорить один із співробітників Радбезу, який побажав залишитися неназваним.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас