РФ звинувачує Україну в "безкінечному шантажі" транзитом газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ звинувачує Україну в "безкінечному шантажі" транзитом газу

Енергетика
453
Намір Україні як учасника Європейського газового співтовариства імплементувати європейське енергетичне законодавство в національне ускладнює переговорний процес між Україною і РФ про модернізацію української ГТС. Про це заявив глава Російського газового товариства, віце-спікер Держдуми Росії Валерій Язєв.
"Це трохи розводить Росію і Україну, і тут ще належить знайти якийсь розумний компроміс", - сказав він.
Язєв також підкреслив, що "треба прибрати спокусу України нескінченно шантажувати своїми транзитними потужностями, що дісталися їй від Радянського Союзу".
За його словами, переговори щодо створення спільного підприємства між "Газпромом" і "Нафтогазом" буксують, однак питання про модернізацію ГТС України буде вирішуватися в трикутнику Росія-ЄС-Україна.
Він нагадав, що Росія запропонувала внести в СП Каспійське родовище, недалеко від кордону з Україною, а також родовище на півострові Ямал, яке зараз розробляється.
Язєв також зазначив, що Росія, як і раніше, не бачить підстав для зниження ціни газу для України.
"Абсолютно ринкова формула ціни (для України) була підписана на 11 років у 2009 році", - заявив Язєв.
Він вважає, що російська сторона і так вже пішла на поступки Україні кілька разів. Зокрема, за Харківськими угодами України отримала знижку на 100 доларів за тисячу кубометрів, а також "Газпром" зменшив обов'язковий обсяг для відбору і не штрафував Україні за недобір газ, нагадав глава Російського газового товариства.
"Ми й так у чому тільки на зустріч не пішли, тому я не бачу ніяких підстав (для зниження ціни). Якщо знайдуться якісь підстави, серйозні вагомі аргументи для зниження ціни на газ для України, це буде реалізовано. Фон наших відносин - дружній і добросусідський, і буде визначена найбільш комфортна формула для продажів", - сказав він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас