Із України виїхало 6,6 мільйона осіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Із України виїхало 6,6 мільйона осіб

3836
Про це повідомив Світовий Банк в своїй останній доповіді "Міграція і грошові перекази". За даними на 2010 рік, за кордоном перебуває 6,6 млн українців, що виїхали в різні роки (це майже 15% від загальної кількості нинішнього населення країни). За кількістю емігрантів ми поступаємося лише Мексиці (11,9 млн), Індії (11,4 млн), Росії і Китаю (11,1, 8,3 млн відповідно).
За даними Світового Банку, ми втрачаємо не лише потенційних фахівців різноробочих, але і дипломованих. Так, за кордоном працюють 3,5% від загальної кількості українців, що мають вищу освіту. "Звичайно ж, в першу чергу, українці їдуть на чужину у пошуках роботи, - говорить завсектором етнонаціональних досліджень Інституту народознавства НАНУ Ігор Марков. - Часто виїжджають для того, щоб самореалізуватися творчо і професійно. Рідше причиною еміграції об'єднані сім'ї, які розкидані по світу". Також, як стверджують у Світовому Банку, міграційний коридор "Україна-Росія" в світі займає третє місце після "Мексика-США" і "Росія-Україна". Всього з нашої країни до РФ виїхало майже 3,6 млн осіб, а у зворотному напрямі - 3,7 млн. Наступними за популярністю серед українців країнами є Італія, США, Польща.
"Звичайно, в країнах ЄС і в США заробити грошей можна більше, ніж в Росії, - пояснює Марков. - Але з РФ у нас безвізовий режим. Немає також соціопсихологічних бар'єрів - українцеві інтегруватися в російське суспільство простіше, ніж в західне".
У цьому році перевели заробітчани своїм сім'ям $5,3 мільярда. Це на 2 мільйони більше, ніж торік, коли вирувала криза. Цікаво, що це більше, ніж наш річний дохід від експорту зерна ($4 млрд). Причому найбільше грошей прийшло на батьківщину з Росії - $1,25 млрд, із США і Польщі - 545 і 450 млн відповідно. Заробітчани говорять, що за кордоном "кайлувати" все ще вигідно: "Я в Італії вже два роки, наглядаю за людьми похилого віку, - говорить 36-річна українка Олена. - Отримую 900 євро, половину з цього відправляю додому". "У Підмосков'ї купа крутих будує собі дачі, - розповідає 38-річний Євген. - До $1500 заробити можна".
Україна займає 11-е місце і з імміграції. За даними МБ за 2010 рік, у нас реєструвалося 5,3 млн іноземців. Більш всього з РФ, Білорусі, Казахстану... "Україна - один з найбільших транзитних коридорів, - пояснюють у НАНУ. - Хтось осідає, але більшість рухається на захід".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас