"Ъ": Одеса-Броди може втратити російську нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Одеса-Броди може втратити російську нафту

Енергетика
589
Перший віце-президент АК "Транснефть" Михайло Арустамов в інтерв'ю журналу "Трубопроводный транспорт нефти" заявив, що з наступного року Росія відмовиться від прокачування нафти по нафтопроводу Одеса-Броди. За його словами, Росія активно використовувала маршрути Броди-Одеса і Броди-Южний, коли у неї був недолік експортних потужностей. Але в результаті введення експлуатацію трубопровідної системи Східний Сибір-Тіхий океан цей дефіцит різко зменшився. У січні 2011-го з початком щорічного перекачування 15 млн т нафти до Китаю він практично зникне.
"Завантажувати чужі порти в збиток своїм ми, звичайно, не будемо", - сказав пан Арустамов. Він також пояснив, що із врахуванням найближчої перспективи запуску порту в Усть-Лузі в Ленінградській області "Транснефть" не залежатиме від країн, по території яких проходять трубопроводи. Михайло Арустамов уточнив, що завантажувати другу чергу Балтійської трубопровідної системи планується нафтою, яка зараз прокачується по нафтопроводу "Дружба" через Білорусь до Гданьська, а також тією, що йде по системі Броди-Одеса і Броди-Южний. Після цього, за його словами, зникне загроза зниження обсягів нафтовидобування, що виникала через проблеми із транзитерами.
Джерело в Мінпаленерго повідомило, що "Транснефть" не транспортує нафту у напрямі Броди-Одеса починаючи з травня 2010 року. "Тоді нам пояснили, що через зростання тарифів цей напрям економічно невигідний. Ми кілька разів порушували питання відновлення прокачування, проте у відповідь російська сторона вимагала знизити тарифи", - пояснив співрозмовник. Він нагадав, що Україна домовилася про транзит по нафтопроводу 4-5 млн т венесуельської нафти через свою територію до Білорусі.
"Як тільки з'явилися домовленості з Білоруссю, нам знов запропонували знизити ціну прокачування і завантажити трубопровід. Але Білорусь згодна із діючим тарифом і тому має сенс працювати з нею, а не з 'Траснефтью'", - зазначив співрозмовник. Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв вчора заявив, що пробне прокачування венесуельської нафти по нафтопроводу Одеса-Броди до Білорусі може початися 17 листопада.
Директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн вважає, що Росія буде змушена повернутися до використання Одеса-Броди: "Після того, як Придніпровські магістральні нафтопроводи стали транспортувати сировину для Кременчуцького НПЗ, цей напрям став єдиним шляхом доставки нафти на Одеський НПЗ, що належить Лукойлу". Він також додав, що доставляти нафту на цей завод залізницею або морем на $10 за тонну дорожче, ніж по трубопроводу, і це може зробити продукцію заводу неконкурентною на ринку. Член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима нагадує, що найближчими роками Росія має намір збільшити видобуток нафти на 10-15%.
"Якщо це станеться, нафтопроводів, що діють, буде вже недостатньо, і питання Броди-Одеса знов стане актуальним", - говорить він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас